Heronthulling "Dorp Hoevelaken"

04 apr 2014, 15:34 Knipsels
ommin40peyp1wqxy4hnogt29d 2014 04 04 heronthulling dorp hoevelaken

Afgelopen donderdagmiddag is het schilderij "Dorp Hoevelake"’ in Grand Café De Haen heronthuld. Dit werkstuk van olieverf op canvas van kunstschilder Floris Schrijver was sinds 2000 verloren gewaand. Schrijver en wethouder Bert de Graaf van de gemeente Nijkerk deden samen de heronthulling, waarna uitbater Cor Horst feestelijke glaasjes Prosecco rond liet gaan.

Floris Schrijver die, samen met zijn tweelingbroer Hennie, bekend is van de ‘Amersfoortse School’, woont sinds 1972 met veel plezier in Hoevelaken. Naast de vele Amersfoortse stadsgezichten inspireerde Hoevelaken Floris om het 60 x 50 cm grote doek ‘Dorp Hoevelaken’ in 1986 te schilderen. In 1990 kocht burgemeester Marianne Hendriksen van de gemeente Hoevelaken dit werk aan en kreeg het een prominente plek in het gemeentehuis aan het Van Aalstplein.

,,Hoevelaken is een echt dorp, dit schilderij is symbolisch voor het bij elkaar houden van de gemeenschap. We moeten niet opgeslokt worden door Amersfoort met haar expansiedrift,’’ liet Floris Schrijver bij die onthulling weten. In die tijd speelde een annexatie van Hoevelaken door Amersfoort, met name de provinciegrens tussen Utrecht en Gelderland hield dit uiteindelijk tegen. In 2000 fuseerde Hoevelaken wel met Nijkerk en werd het gemeentehuis in Hoevelaken opgeheven.

Het is zo goed als zeker dat één of meerdere ‘verzetsstrijders’ het betreffende schilderij toen verborgen hebben om te verkomen dat het ergens in een achterafgang in het Stadhuis van Nijkerk kwam te hangen.

Tijdens een foto-expositie van Historisch Hoeflake begin 2012 werd de originele foto van de onthulling getoond, waarbij de vraag rees ,,waar is dat schilderij?’’ Wethouder Bert de Graaf van Cultuur heeft het hele Stadhuis afgezocht, maar het schilderij kwam niet boven water, verklaarde hij bij de heronthulling. Tijdens navraag bij Historisch Hoeflake bleek dat het schilderij in de stellingen van hun archief, nota bene in het souterrain van het voormalige Hoevelakense Gemeentehuis, verscholen lag.

Hierna heeft De Graaf alle medewerking verleend om het juridisch mogelijk te maken dat de Hoevelakense bevolking weer van dit culturele erfgoed kan genieten. ,,Juridisch is het schilderij van Nijkerk, maar het hoort gewoon in de kern Hoevelaken te hangen,’’ zei hij tijdens de heronthulling in Grand Café De Haen.

bijdrage van Theo Zuurman

2014-04-04-heronthulling-florismarianne1990

Burgemeester Marianne Hendriksen van de gemeente Hoevelaken en Floris Schrijver tijdens de onthulling in 1990.