600 jaar christelijk geloof in Nijkerk

Foto:

Het symposium van zaterdag 28 september 2013 is gewijd aan de betekenis van het christelijk geloof in Nijkerk toen, nu en in de toekomst. Sprekers van naam zullen vanuit verschillende invalshoeken hun licht laten schijnen over het christelijk geloof in Nijkerk. Het is evident dat de boodschap die op het symposium voor Nijkerk zal doorklinken een bredere actieradius heeft en daarom voor een groot publiek zeer interessant is. Locatie: De Fontein, ds. Kuypersstraat 2, 3863 CA Nijkerk.

Heilig en hemels – Presentatie van de studie naar de religiegeschiedenis van Nijkerk en Hoevelaken door Fred van Lieburg en John Exalto. 
Middagprogramma ‘600 jaar christelijk geloof in Nijkerk’ met Gijsbert van den Brink, Stefan Paas, Leo Fijen, Mechteld Jansen en Henk Vreekamp onder leiding van tv-presentator Tijs van den Brink.
Dit jaar, 2013, viert Nijkerk dat het 600 jaar stadsrechten heeft. Dat wordt breed gevierd, onder andere met een symposium over 600 jaar christelijk geloof in Nijkerk. De Stichting Kerken in de Schijnwerper heeft de bekende religiewetenschappers prof. Dr. Fred van Lieburg en dr. John Exalto gevraagd onderzoek te doen naar de religiegeschiedenis van Nijkerk en Hoevelaken. Dit resulteerde in een markante tweevoudige studie die op 28 september tijdens het symposium wordt gepresenteerd in een uniek omkeerboek: Heilig Nijkerk, de geschiedenis van een landstad en Hemels Hoevelaken, de religiegeschiedenis van een valleidorp. 
Op een bevlogen en toegankelijke manier schetsen Van Lieburg en Exalto welke rol de religie vervulde in Nijkerk en Hoevelaken en waarom de religiegeschiedenis zich in de landstad en het valleidorp zo verschillend ontwikkelde. Zij doken in archieven, ontdekten nieuwe gegevens en gebruiken die in hun publicatie – waarmee een verfijnd beeld ontstaat op de historie.
In het nijvere en kerkse Nijkerk, bekend van de ‘Nijkerkse Beroeringen’, was er altijd verdeeldheid en strijd rond dominees en kerkgebouwen om diepe religieuze gevoelens tot gelding te brengen. De verzuiling was er sterk, maar met enige vertraging zet ook hier de secularisatie door, aldus Van Lieburg. Exalto beschrijft hoe het volksgeloof in muizentovenaars en behekste hazen floreerde, terwijl de bevindelijk-hervormde orthodoxie een steeds dominanter stempel op Hoevelaken zette. 
In schrijven kan onder andere via de website, of via [email protected] en de kosten zijn 20 euro voor de hele dag, of 10 euro voor de middag.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen