Veelzijdige beiaardconcertreeks 2014

Foto:

De Nijkerkse Klokkenspelvereniging heeft een sterke traditie in het samenstellen van concertseries. In mei is er sinds 1984 de Meideunserie en ’s zomers is er al sinds 1928 de serie Zomeravond-beiaardconcerten, waarvoor gerenommeerde beiaardiers uit de hele (beiaard-)wereld worden uitgenodigd.

Ook dit jaar staan er weer veel buitenlanders in het programmaboekje: een Japanner, een Amerikaanse, twee Belgen, en een Duitser. Nijkerk is daarmee een van de weinige Nederlandse beiaardsteden die zo’n internationaal gezelschap presenteren. 
De laatste jaren is de serie besloten met een bijzonder concert, waarbij een elektrische piano naar boven werd gesjouwd en in combinatie met de beiaard werd bespeeld. De reacties op deze bijzondere combinatie waren zo positief, dat er ook dit jaar een bijzonder besluit van de serie komt. Behalve de inmiddels onvermijdelijke elektrische piano, die weer door Boudewijn Zwart wordt bespeeld, verschijnt er ook een Russische hoboïst op de torenomloop, die aan het hele programma zal meewerken.
Nico Poorter’s laatste concert
In deze serie Zomeravondconcerten is ook plaats voor Nico Poorter ingeruimd. Hij is organist en cantor van de Vredeskerk en geeft daarnaast orgel- en keyboardles. Hij wordt dit jaar 65 jaar en is 25 jaar geleden met de beiaardstudie begonnen. Hij werd al gauw vervangend beiaardier van Nijkerk. Het vervangen bij de marktbespelingen van Freek Bakker blijft hij graag doen, maar de officiële concerten worden hem te zwaar. Het concert op 21 augustus zal dan ook zijn laatste zijn.
Openingsconcert
De serie wordt op donderdag 3 juli geopend door de Japanse beiaardier Toru Takao, die overigens tegenwoordig in Wuppertal woont met de Poolse beiaardier Kasia Piastowska, die in Nijkerk ook geen onbekende is. Hij studeerde Duits in Japan en later in Duitsland, waar hij in aanraking kwam met de beiaard. Hij ging studeren aan de Nederlandse Beiaardschool en studeerde daar in 2008 af als Master in de Muziek. Inmiddels geeft hij regelmatig concerten in de Europese landen, in de USA en in Japan.
Het programma van Toru Takao begint met een ode aan de 300 jaar geleden geboren Bach-zoon Carl Philip Emanuel, gevolgd door drie werken van tijdgenoten. Het concert wordt besloten met drie modernere beiaardcomposities.
Het concert is rustig en droog te beluisteren op de NKV-luisterplaats, bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9 en duurt van 20.00-21.00 uur. Het wordt door de NKV aangeboden aan de 4D-Architecten, de eigenaars van het Tabakhuis, die de ruimte voor de luisterplaats beschikbaar stellen.
Het programmaoverzicht kunt u hier lezen en downloaden
Het complete programmaboekje vindt u hier en kunt u downloaden.
2014-06-27-affiche-beiaardconcerten
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen