Expositie Oog voor de natuur

Foto:

Van 7 september tot en met 19 oktober in de eerste Nijkerkse Galerie Polhus aan de Spoorstraat 1

Als voornamelijk plein-airschilder ervaart en voelt BERT STRIJBOS (Zutphen) het landschap-in-beweging, de bocht in een rivier, een weg, een blauwe heuvel in de verte met voorbijtrekkende wolkenformaties. Al die vormen, die bewegingen van licht en diepte legt hij vast in zijn schilderijen. Door het urenlang alleen zijn met het landschap, het opnemen van de details, geeft het landschap zijn verhalen prijs. Zijn diverse werken zijn in hun diversiteit ontroerend.
 
RODERICK BRENNINKMEIJER (Nijmegen) zoekt als figuratieve schilder plekjes in het landschap die ingetogen uitnodigen even stil te staan bij hun onopvallende, verrassende eigenheid. Het zijn de kleine landschapselementen die een persoonlijke verbondenheid tot stand brengen met de waarnemer. De kunstenaar laat met de ruwheid van streek en toets de gebruikte materialen het belangrijkste werk doen.
 
BARBARA BLÄSING (Amersfoort) wordt geïnspireerd door de natuur, de veranderingen van de materie van de ene in de andere vorm, zichtbaar en tastbaar maar ook mysterieus; drager van het leven, de wereld achter het gewone. De door haar gecreëerde keramische objecten hebben als basis natuurvindsels en dragen deze veelal. Zij doen niet onder voor de schoonheid van de vindsels en zijn pas te onderscheiden na nauwkeurig kijken.
 
Het werk van JOKE PLOMP (Hasselt) is duidelijk herkenbaar door haar fijnzinnige kleurkeuze die al haar schilderwerken tekenen. De aquarellen (haar voorkeur), pastels en oliepastels stralen een onmiskenbare sfeer uit bij zowel de portretten van volwassenen en kinderen, natuurtaferelen alsook de stads- en dorpsgezichten. Deze laatste gezichten zijn ook portretten, cultuurportretten. Haar werk nodigt uit tot stil-zijn.
 
De realistische olieverfschilderijen van de Hollandse landschappen van AN LUTHART (Heemstede) hebben gemeen dat zij alle een bijzondere lichtval hebben. Het is die lichtval die de kunstenares zoekt, waarop zij wacht als er een mooi plekje is ontdekt om vervolgens geraakt en met passie haar impressie vast te leggen. Met dezelfde passie worden dieren geschilderd, met inlevingsgevoel voor hun karakters.
 
ANGELA TEUNISSEN (Amsterdam) heeft in opdracht van het Spaans ecologisch olijfoliebedrijf Spiritu_Santo een kunstzinnige, mondgeblazen fles ontworpen. Op 19 oktober tijdens de finissage zal zij in de Galerie een demonstratie en uitleg geven over dit gelimiteerde kunstwerk.
De expositie wordt 7 september door wethouder Marly Klein om 15.00 uur geopend
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen