Bevrijdingsdag Nijkerk

Foto:

Het thema “Vrijheid geef je door” is de rode draad die door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt en onder het motto “wederkerigheid” vieren we 5 mei.

Vrijheid staat of valt bij de ruimte die we elkaar bieden. Vrijheid kan alleen bestaan op basis van “wederkerigheid”.
Aan het bevrijdingsconcert wordt medewerking verleend door:
Projectkoor o.l.v. Bart Houtman
Nijkerks Stedelijk Fanfarecorps o.l.v. André Vulperhorst
Aan de vleugel: Daniël de Gast
Harpiste: Marjan de Haer.
Het concert is in de Kruiskerk aan de Venestraat. De kerk is om 19.30 uur open, het concert begint om 20.00 uur.
Dit concert wordt u gratis aangeboden door de Oranjevereniging.
Ter bestrijding van de onkosten wordt er wel een collecte gehouden.
Bevrijdingsvuur
Dit jaar wordt het bevrijdingsvuur ook naar Nijkerk gehaald. Het vuur wordt door een Estafetteploeg met lopers uit Nijkerk e.o. uit Wageningen opgehaald en wordt tijdens het bevrijdingsconcert rond 20.00 uur de Kruiskerk binnen gebracht en ontstoken.
De Estafetteploeg
René Windhouwer
Jan Hofman
Gerwin van de Akker
Martien Bouw
Monique van Rooyen
Miranda van de Berg
Geschiedenis van het vuur
Het bevrijdingsvuur kwam voor het eerst in Wageningen aan op 5 mei 1948 na een estafetteloop van atleten uit Nijmegen. In de Capitulatiezaal van Hotel de Wereld werd het aan de burgemeester overgedragen.
Via Rhenen werd het vuur tenslotte naar Den Haag gebracht. Deze vuurloop kwam voort uit een initiatief van een groep Eindhovenaren. Zij haalden al in 1945 het vuur op in Bayeux, in Normandië. Daar hebben de geallieerden tijdens D-Day voor het eerst voet aan wal gezet. Bayeux was op 7 juni 1944 de eerste bevrijde stad na D-Day.
Sinds 1948 is het traditie dat vanuit Wageningen het vuur naar andere plaatsen in Nederland wordt gebracht door o.a. atletiekverenigingen, scholen, 4 en 5 meicommitës, oranjeverenigingen en andere organisaties. 
In 2005 hebben bijna 4000 deelnemers uit 220 plaatsen het bevrijdingsvuur als “een lopend vuurtje” door het land verspreid. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen