Bibliotheek centraal in BoekStart promotiefilm

Foto: bibliotheek Nijkerk’

DEN HAAG – Op een groot congres van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is op 9 februari j.l. een nieuw promotiefilmpje over het leesbevorderingsprogramma BoekStart gepresenteerd.

De film is opgenomen in de bibliotheek van Nijkerk omdat de bibliotheek van Nijkerk landelijk gezien erg goed scoort in het gebruik en de promotie van BoekStart. In het filmpje vinden interviews plaats met wethouder C.J Windhouwer, directeur van de bibliotheek Roel Zuidhof en Marije Vedder, leidster peuterspeelzaal de Triangel. De film is geproduceerd door Olaf Koelewijn.

BoekStart is een zeer succesvol programma dat het lezen met heel jonge kinderen stimuleert én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. BoekStart gaat uit van de gedachte dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong op school ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterken bovendien de band tussen ouder en kind. In de gemeente Nijkerk ontvangen jonge ouders een bon waarmee ze een gratis BoekStartkoffertje kunnen ophalen bij de bibliotheek. Ze kunnen hun kindje gratis laten inschrijven bij de bibliotheek. Er is een grote collectie boekjes waar ze uit kunnen kiezen. Ook de peuterochtenden in de bibliotheek horen hierbij waarbij ouders samen met hun kleine kinderen elkaar op een ongedwongen manier kunnen ontmoeten. De peuterochtenden zijn een groot succes en steeds meer ouders gaan hier naar toe. De peuterochtenden vinden 2 maal per maand plaats in de bibliotheek van Nijkerk en Hoevelaken in samenwerking met Speel-o-theek Pinoccio en het CJG. Ook veel voorschoolse instellingen in Nijkerk doen mee met het BoekStart programma. Dankzij een eenmalige subsidie van de gemeente Nijkerk zijn leidsters door de bibliotheek getraind in o.a. voorlezen en het gebruik van boeken in de groep.

Positief effect Boekstart
Uit recent onderzoek van de Universiteit van Leiden blijkt dat ouders die meedoen met BoekStart en hun baby voorlezen voordat hun kindje 8 maanden oud is, kinderen hebben die hoger scoren op taal. Al op vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat.

Op een congres georganiseerd door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek presenteerde promovenda Heleen van den Berg de uitkomsten van haar onderzoek ‘BoekStart maakt baby’s slimmer’. Veel ouders geloven niet dat het mogelijk is al aan baby’s voor te lezen en stellen dat uit tot hun kind twee of drie jaar oud is. Van den Berg vond dat BoekStart daarin verandering brengt. Onder invloed van het programma gaan meer ouders al vroeg voorlezen en dit stimuleert de taalontwikkeling.

Van den Berg laat ook zien dat het belangrijk is BoekStart aan alle nieuwe ouders aan te bieden. Als de baby vaak huilt en snel geïrriteerd is stellen veel ouders voorlezen uit, ook als ze zich van het grote belang van verbale interactie met de baby bewust zijn. Vooral deze baby’s profiteren ervan als hun ouders meedoen met BoekStart. Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders van deze temperamentvolle kinderen meer dan andere ouders interesse tonen in BoekStart. Ze zijn op zoek naar tips en trucs om de dagelijkse omgang met hun kind te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen