Lezing 100 Jaar De Stijl

Foto: Sigma

Mondriaan als Stijlkunstenaar wordt besproken door door Marjory Degen conservator Mondriaanhuis Amersfoort.

Theo van Doesburg richtte in 1917 in Leiden het tijdschrift de Stijl op. Een groep kunstenaars ging zich “de Stijl” noemen, net zoals hun tijdschrift. Ze streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijk opging met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld.

In deze lezing zal Marjory Degen, conservator van het Mondriaanhuis in Amersfoort, ingaan op De Stijl. De oprichting maar ook de nawerking ervan in de 20e en 21e eeuw.

Daarnaast zal Mondriaan als bekendste Stijlkunstenaar centraal staan. Verkozen door Amersfoort als de bekendste inwoner allertijden, is hij de trots van de regio, maar was dat in zijn tijd ook wel zo? Wie was hij eigenlijk en hoe is hij geworden tot een wereldwijd bekend en revolutionair kunstenaar? En welke rol heeft De Stijl gespeeld in het leven en werk van Mondriaan?
Beginnend bij het begin, in 1872 in Amersfoort en eindigend in 2017 probeert Degen een kijkje in het leven van de kunstenaar te geven. Zijn werk, leven en eigenaardigheden, maar ook zijn vriendschappen en inspiratiebronnen. Zou Mondriaan eigenlijk een trots man zijn nu hij zijn bekende stijlkenmerken overal terugziet?

De avond wordt georganiseerd door KC “de Brink ”, in samenwerking met Boekhandel Roodbeen en Bibliotheek Nijkerk. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Kosten: € 8.00 inclusief koffie/thee. Kaarten te reserveren bij boekhandel Roodbeen, KC “de Brink” (www.debrink.org ) en op www.bibliotheeknijkerk.nl.