Gegiechel in de raadszaal

Vmbo leerlingen van het Corlaer College moesten zich zelf voorstellen in de raadszaal van het gemeentehuis.

Dat leverde vooral gelach op. Het was het startsein voor het project “Wegwijs”. Burgemeester Renkema heette de groep welkom, waarna raadsleden Boudewijn van der Woerd en Bart Verbeek de leerlingen verder begeleidden. Als eerste werd uitgelegd wat er bij een raadsvergadering komt kijken. De rollen van raadsleden en college maar ook griffie en bode kwamen aan bod.

400 leerlingen naar het stadhuis

Van maandag 16 tot en met vrijdag 27 januari wordt weer het project ‘Wegwijs’ van de gemeenteraad van Nijkerk gehouden. Deze maand zullen er vijftien klassen uit het 3e jaar van het vmbo, in totaal bijna 400 leerlingen van het Corlaer College en Groenhorst Nijkerk, meedoen aan dit project. In korte tijd maken zij op school en in het stadhuis kennis met politiek en democratie. Door middel van filmpjes, een quiz, presentaties en spel leren de jongeren wat de taken van de gemeente zijn en hoe het politieke proces in elkaar steekt. Hierbij ontmoeten zij ook de burgemeester, wethouders en de raads- en commissieleden en gaan met hen in gesprek over verschillende onderwerpen.

Jongeren kennis laten maken met de (lokale) politiek en onze democratie is niet vanzelfsprekend. “Onze raad vindt het belangrijk dat jongeren uit de gemeente Nijkerk op een aansprekende manier de lokale democratie ontdekken. Er is gekozen voor twee momenten voordat zij de kiesgerechtigde leeftijd hebben bereikt: de eerste keer in groep 8. De tweede keer in het voortgezet onderwijs. Dit gebeurt al een aantal jaar in goede samenwerking met de leerkrachten van de betrokken scholen. Met dit programma kunnen deze scholieren ervaring in het stadhuis op doen”, geeft Aline Verhoef, griffier van de gemeenteraad aan.

Project van de gemeenteraad

Al voor het twaalfde jaar organiseert de gemeenteraad van Nijkerk in maart voor basisschoolleerlingen van groep 8 de Jeugdgemeenteraad. Ongeveer 7 jaar geleden startte ook het programma ‘Wegwijs’ voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Het doel is om jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met (lokale) politiek en democratie te ervaren. Enkel informatie geven heeft vaak te weinig effect. De gemeente Nijkerk wil de politiek laten ‘beleven’ en zet de leerlingen aan tot eigen activiteit.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen