Onderhoud woningen o.k., duurzaamheid niet

Foto: Arjen Gerritsma

Minder dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek is tevreden over de duurzaamheid, isolatie en energiezuinigheid van zijn of haar woning.

Over het comfort, binnenklimaat, ventilatie en de levens-loopbestendigheid van de woning zijn aanzienlijk meer deelnemers tevreden. Met de onderhouds-staat van de woning is zelfs vier van de vijf eigenaren (zeer) tevreden.

Ruim 300 woningeigenaren uit de gemeente Nijkerk deden in het najaar van 2016 mee aan één van de twee woning-duurzaamheid-enquêtes die door de gemeente zijn uitgezet.

Met de resultaten krijgt de gemeente een beter beeld van de kwaliteit en mate van verduurzaming van eigen woningen. Ook de obstakels die woningeigenaren ervaren bij het (verder) verbeteren en verduurzamen van hun woning komen naar voren.

De populairste maatregelen onder de deelnemers om het comfort te verbeteren en energieverbruik te beperken zijn (in volgorde van afnemende populariteit): woningisolatie, gebruik van LED-verlichting, dubbel of zelfs drie-laags glas, vervangen van de oude Cv-ketel of geiser door een moderne HR107 Cv-ketel, kieren en tochtplekken dichten en gebruik van zonnepanelen. Opvallend is de zeer geringe toepassing van minder bekende maar wel zeer effectieve verduurzamingsmaatregelen, zoals warmteterugwinning via de ventilatie en douche, gebruik van een warmtepomp om te verwarmen en waterzijdige inregeling van de Cv-installatie.

Ruim een derde van de respondenten geeft aan dat een lagere energierekening de belangrijkste reden is om de woning (verder) te verduurzamen. Ook wooncomfort en zorg voor het klimaat / milieu zijn belangrijke redenen. Bijna een kwart van de respondenten heeft concrete plannen voor verdere verduurzaming van de woning. Deze groep heeft hier gemiddeld € 6.000 voor over. Deelnemers die afgelopen jaren isolatiesubsidie bij de gemeente aanvroegen zelfs € 8.500.

Meer dan de helft van de respondenten ervaart de financiering als het grootste obstakel bij (verdere) verduurzaming en verbetering van de woning. Andere grote obstakels zijn het ontbreken van een goede analyse van de woning met een deskundig advies over wat het beste gedaan kan worden, het ontbreken van een energiebesparingsgarantie op uitgevoerde maatregelen en begeleiding door een deskundig en onafhankelijk (energie)adviseur.

Bijna twee derde van de respondenten (162 personen), geeft aan op een of andere manier een rol te willen spelen in een lokaal (buurt)burgerinitiatief voor het verduurzamen van woningen in de gemeente Nijkerk. Twee derde van alle respondenten geeft aan enige tot veel interesse te hebben in verduurzaming van de eigen woning en het energieverbruik via een langlopende garantieovereenkomst met een verduurzamingsconsortium.

Voor hulp van een vrijwillig energiecoach met advies over energiezuiniger gedrag, of aanbod om energie onzuinige apparatuur via een leaseconstructie om te ruilen voor energiezuinige apparatuur heeft ongeveer de helft van de respondenten interesse.

De informatie wordt door de gemeente gebruikt bij het verbeteren, opzetten en ondersteunen van nieuwe en bestaande initiatieven voor verduurzaming van woningen in de gemeente Nijkerk, zoals het Energieloket Nijkerk.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen