Nijkerkers zien veel bezuinigingsmogelijkheden

Afgelopen week sloot een periode van 6 weken waarin inwoners en organisaties konden meedenken over hoe de gemeente Nijkerk na 2014 besparingen kan bereiken. In totaal kwamen er ruim 70 ideeën bij de gemeente binnen.

Wethouder financiën Bert de Graaf toont zich verheugd met de manier waarop door de samenleving is meegedacht. Bert de Graaf: “We staan kennelijk als gemeente niet alleen voor de bezuinigingsopgave die voor ons ligt. Gemeenten krijgen minder geld van het Rijk en economisch is het de laatste jaren overal minder gegaan. We ontkomen dus niet aan bezuinigingen. Dan is het goed om te zien dat de samenleving zo enthousiast meedenkt en ons voorziet van goede ideeën, waar geld mee te besparen is. Ik wil iedereen die heeft meegeholpen dan ook hartelijk danken!”
De gemeente staat voor de taak om in de volgende collegeperiode structureel zo’n 4 miljoen te bezuinigingen. Tot nu toe was er voor 5,8 miljoen aan bezuinigingsmogelijkheden beschikbaar om een keuze uit te maken. Door de ideeën vanuit de samenleving komen daar waarschijnlijk honderdduizenden euro’s bij. 
Kansrijke ideeën die structureel geld opleveren, zijn bijvoorbeeld het verminderen van regels en vereenvoudigen van vergunningstelsels, zoals bij kapvergunningen en de welstand. Op onderhoud van groen zijn besparingen mogelijk door bewoners te betrekken of door het eigendom van het groen over te dragen aan bewoners. Ook is er geld te besparen door het verminderen van openbare verlichting op bepaalde plaatsen, of door het nog meer toepassen van energiezuinige LED-verlichting in openbare gebouwen. 
Hoeveel er precies bespaard kan worden met de nieuwe ideeën, moet komende weken duidelijk worden. Extern bureau Deloitte Consulting en de gemeente gaan dat verder onderzoeken. Sommige indieners van ideeën worden uitgenodigd om hun visie nader toe te lichten.
Op basis van de uiteindelijke beoordeling wordt een lijst met bezuinigingsmogelijkheden opgesteld. Deze wordt toegevoegd aan de eerder door het college opgestelde bezuinigingsideeën. Op die manier ontstaat een compleet overzicht van bezuinigingsmogelijkheden, waarmee het nieuwe college en de nieuwe raad na de verkiezingen op 19 maart 2014 aan de slag kunnen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen