Regionale afspraken over jeugdzorg

Zeven gemeenten in de FoodValley hebben een akkoord bereikt met de Bureaus jeugdzorg in Gelderland en Utrecht over de functies die de beide bureaus in 2015 nog gaan uitvoeren. Ook zijn er afspraken gemaakt over het budget. 

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten namelijk verantwoordelijk voor alle jeugdhulp en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. In dit nieuwe jeugdstelsel krijgen de bureaus jeugdzorg een andere rol. In voorbereiding hierop maakten de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel en Veenendaal nadere afspraken met Bureau Jeugdzorg (BJZ) over de rol van de beide bureaus. 
Toegang tot jeugdzorg bij gemeenten
Bureau Jeugdzorg Gelderland en bureau Jeugdzorg Utrecht zijn vanaf 1 januari 2015 in beginsel niet langer verantwoordelijk voor de functies Toegang en Indicatie en voor een deel van de zorgmeldingen. De gemeenten gaat deze functies in lokale teams neerleggen. De beide bureaus jeugdzorg gaan zich onder andere toeleggen op Jeugdbescherming en jeugdreclassering, vierentwintiguurs crisisdienst /spoedeisende zorg en op de taken van het huidige Advies- en Meldpunt kindermishandeling (AMK). Voor deze activiteiten ontvangen de Bureaus Jeugdzorg 80% van hun budget van 2014. 
Intentieovereenkomst
De afspraken worden neergelegd in een intentieovereenkomst met budgetafspraken voor 2015. Dit gebeurt nadat alle colleges van de zeven gemeenten in de FoodValley akkoord gaan met de afspraken met de Bureaus Jeugdzorg Gelderland en Utrecht. 
In de intentieovereenkomst staat geschreven dat beide bureaus jeugdzorg en de gemeenten in FoodValley gezamenlijk een transformatieplan gaan opstellen. In dit plan wordt de ontwikkeling van de beide bureaus jeugdzorg in het licht van de nieuwe Jeugdwet verder vormgegeven. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen