College presenteert Kadernota 2015

Foto:

Vandaag heeft het college de Kadernota 2015 voorgelegd aan de gemeenteraad. Met deze nota stelt de raad de kaders vast waarbinnen de gemeentelijke (programma)begroting moet worden opgesteld.  Anders dan in voorgaande jaren is de nieuwe kadernota vooral op bestaand beleid gebaseerd.

De kadernota werd de afgelopen jaren gekenmerkt als stuk waarin plannen en wensen voor  nieuw beleid werden voorgesteld. Ook gaf de kadernota financieringsmogelijkheden aan voor investeringen of tekorten. In de Kadernota 2015 is geen toekomstig beleid opgenomen, omdat dit nog moet blijken uit het op te stellen collegeprogramma. Uit het coalitieakkoord “Samen de uitdaging aangaan”, waarop het collegeprogramma wordt gebaseerd,  blijkt al wel dat de gemeente in haar toekomstig beleid meer ruimte gaat geven aan initiatieven van inwoners en ondernemers. Door de financiële situatie is er weinig ruimte voor nieuw gemeentelijk beleid. Daarnaast is er afgesproken dat er fors bezuinigd moet worden op de gemeentelijke organisatie. Op dit moment wordt een veranderplan opgesteld dat de nodige bezuinigingen moet opleveren. 
Eind mei maakte het Rijk bekend (via de zgn. meicirculaire) welke bijdrage Nijkerk uit het gemeentefonds gaat ontvangen. De effecten daarvan konden daarom nog niet mee worden genomen. De financiële effecten van de drie decentralisaties binnen het sociaal domein worden op dit moment ook nog doorgerekend in de plannen. Belangrijke inhoudelijke kaders voor nieuw beleid kunnen pas in het najaar door de raad worden besproken. In de kadernota is al wel structureel € 275.000 opgenomen voor de uitbreiding van het Colaercollege. Vanwege de groei van de school is er vanaf 2016 behoefte aan extra lokalen.
De Kadernota 2015 wordt in de raadsvergadering van juli behandeld door de raad. De uitkomsten daarvan worden meegenomen in de uitwerking van de Programmabegroting voor de jaren 2015 – 2018. Het college heeft de raad voorgesteld om de algemene beschouwingen  te houden in het najaar bij de behandeling van de begroting. Dan worden ook het Collegeprogramma en het veranderplan voor de organisatie behandeld.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen