Minder budget Sociaal Domein vraagt om scherpe keuzes

Vanaf volgend jaar krijgen gemeenten er veel nieuwe taken bij op het gebied van zorg, jeugd en werk. Gemeente Nijkerk moet deze taken in het sociaal domein met circa 2 miljoen euro minder budget uitvoeren dan de huidige partijen die nu verantwoordelijk zijn voor deze taken. Dat schrijft de gemeente in een persbericht.

Dat betekent dat er scherpe keuzes gemaakt moeten worden. Al eerder heeft de gemeente Nijkerk de hoofdlijnen van het nieuwe beleid vastgesteld. Onlangs heeft het college van B en W gesproken over een (concept) aanvullend beleidskader voor het sociaal domein. Dit concept bespreekt het college op 9 september opiniërend met de raadscommissie Welzijn en Veiligheid en legt het voor advies voor aan de WMO-adviesraad en de Commissie Cliëntenparticipatie.
Om een aantal redenen is het noodzakelijk om nu aanvullende beleidskeuzes te maken. De landelijke wetgeving is inmiddels bekend en de gemeente heeft verdergaande gesprekken gehad met partijen in het veld. Daarnaast is er, op basis van de meicirculaire 2014 van het Rijk, een financiële doorrekening gemaakt. Daaruit blijkt dat er bij ongewijzigd beleid een tekort van circa 2 miljoen euro op het budget voor het sociaal domein ontstaat.
Gelet op het beschikbare budget moeten er daarom keuzes worden gemaakt voor versoberingen van het huidige beleid. In het concept beleidskader zijn hiervoor twee varianten opgenomen. 
De eerste variant is om het Sociaal Domein geheel volgens het wettelijk minimum in te vullen. 
In de tweede variant is ook het wettelijk minimum de basis, maar kan voor een aantal onderdelen meer dan het wettelijk minimum gedaan worden. Er is een overzicht van negen onderdelen waarover een besluit genomen moet worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om huishoudelijke hulp, de bijzondere bijstand of de regeling Meedoen. 
Een ander belangrijk voorstel in het concept beleidskader is om in te zetten op preventie, voorlichting & advies, signalering en het versterken van het algemeen toegankelijk aanbod. Dit wordt het voorliggend veld genoemd. Inwoners kunnen hierdoor zelf regie voeren en naar vermogen meedoen aan de samenleving. Door het versterken van het voorliggend veld wordt ook het beroep op meer intensieve vormen van ondersteuning voorkomen.
Het concept aanvullend beleidskader is een uitwerking van de visie en de hoofdlijnennota voor het sociaal domein en is aanvullend op al vastgestelde beleidsnota’s per decentralisatie. Na de gesprekken met de adviesraden en met de raadscommissie (op 9 september) zal het college het concept beleidskader vaststellen en voorleggen aan de gemeenteraad voor besluitvorming in oktober.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen