Eerste stap voor Verkeersplan centrum

Foto: Arjen Gerritsma

Het college van burgemeester en wethouder heeft het programma van eisen voor een nieuw Verkeersplan voor het centrum van Nijkerk vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad. Het Verkeersplan wordt de basis voor de herinrichting van de openbare ruimte van het centrum.

Doel is om de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid te verbeteren. In het plan komen de routes voor gemotoriseerd verkeer en fietsverkeer, het voetgangersgebied, parkeerplaatsen en mogelijkheden voor laden en lossen voor vrachtverkeer.

Het programma van eisen is de eerste stap voor het opstellen van dit Verkeersplan. In het programma zijn uitgangspunten en randvoorwaarden opgenomen vanuit eerdere besluitvorming, zoals de Binnenstadvisie, het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan en de ontwikkelvisie Torenstraat/Vrijheidslaan. Ook is er een verkeerskundige analyse gemaakt en zijn de klachten en verzoeken die de gemeente de afgelopen jaren heeft gekregen verwerkt.

Daarnaast is een internetenquĂȘte gehouden, waar inwoners en ondernemers aan mee konden doen. Ruim 300 personen hebben hun wensen en knelpunten ingevuld. Veel voorkomende reacties gaan over hinder als gevolg van hoogteverschillen, straatmeubilair of geparkeerde voortuigen in voetgangers- en fietsroutes, ruimte voor parkeren van fietsen, de kwaliteit van de routes voor gemotoriseerd verkeer, parkeervoorzieningen, hinder van bevoorradend verkeer, het autovrij maken van de Langestraat en de oversteekbaarheid en het parkeren langs de Torenstraat/Vrijheidslaan.

Het college heeft het programma van eisen nu ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.
Volgende stap is het opstellen van verkeerskundige varianten. Er komen avonden waarop de gemeente in gesprek gaat met inwoners, ondernemers en overige belangstellenden over deze varianten. Tijdens deze avonden wil de gemeente ook aandacht besteden aan de grenzen van het kernwinkelgebied.
Daarna zal het college een beslissing nemen, waarop nog inspraak mogelijk is.

Dit is een bericht van de gemeente

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen