Prijskaartje in plaats van ballonnen

Foto: Arjen Gerritsma

Dit jaar zal voor het eerst sinds lange tijd in Hoevelaken geen ballon aan de hemel verschijnen op de ochtend van Koningsdag.

De Oranjevereniging Koningin Wilhelmina en hoofdsponsor BPD (de nieuwe naam van Bouwfonds Ontwikkeling) hebben dit in nauw overleg besloten.

Ballonnen niet duurzaam genoeg
“Voor BPD staat duurzaamheid centraal bij het ontwikkelen van gebouwen en gebieden waarin mensen wonen, werken en leven. Als gebiedsontwikkelaar geloven we in de realisatie van ‘living environments’, woon- en leefomgevingen die ook zelf leven. Waar de natuur en bebouwde omgeving in harmonie samenkomen. Met respect voor mens en milieu. Een ballonnenwedstrijd sluit op deze zienswijze onvoldoende aan”, vertelt Marcel Baas, hoofd Marketing & Communicatie van BPD.

“De gemeente stelt al jaren strenge eisen aan het oplaten van ballonnen. Zo zijn deze al enige tijd van biologisch afbreekbaar materiaal, heeft het touwtje een maximale lengte en is het adreskaartje niet geplastificeerd. Toch is dit niet voldoende om de enorme hoeveelheid afval, dat in de natuur komt, te vermijden. Dit in combinatie met de maatschappelijke discussie over de ballonnenwedstrijd tijdens Koningsdag, heeft ons doen besluiten om te stoppen en op zoek te gaan naar een alternatief”, vervolgt John van de Bunt, voorzitter van de Hoevelakense Oranjevereniging.

Prijskaartje
In goed overleg is gekozen voor een alternatieve wedstrijd. Het bedrag dat normaal gesproken uitgegeven zou worden aan de ballonnen, wordt nu besteed aan een super hoofdprijs. Kinderen krijgen op school een prijskaartje, dat kan worden ingeleverd in Dorpshuis De Stuw. “De hoofdprijs is een schitterende fiets, dus meedoen is nog steeds even leuk!”, aldus Baas en Van de Bunt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen