Leerlingen van ’t Blokhuus recyclen zelf plastic

Foto:

Sinds kort staat er in ’t Blokhuus een 3d printer.

Tijdens een studiedag onlangs is de printer aan leerkrachten en vier leerlingen vertoond. Binnenkort zal er een presentatie voor alle ouders en kinderen plaatsvinden

Directeur Jos Berens van basisschool ’t Blokhuus uit Hoevelaken kwam vorig jaar in contact met Laura Klauss van het bedrijf Better Future Factory. Zo kwam het balletje aan het rollen.

Zij won in 2016 de Prins Friso Ingenieurs publieksprijs door het werk dat zij met Better Future Factory verricht heeft. Onder andere het ontwikkelen van een machine die plastic afval ter plaatse recyclet tot grondstof voor een 3d-printer om nieuwe producten te maken. Met steun van het Kenniscentrum Wetenschap Techniek Gelderland (KWTG) heeft de school zo’n apparaat aangeschaft. De behuizing is doorzichtig, waardoor het hele proces goed te zien is. “Wij willen een zo uitdagend mogelijke leeromgeving creëren voor onze leerlingen. Techniek en Wetenschap helpt ons daarbij. Met deze machine kunnen de kinderen nu zelf plastic afval gaan recyclen. Het is leuk om met elkaar te experimenteren en al op jonge leeftijd kennis te maken met alle mogelijkheden”, geeft Jos Berens aan.

Het bedrijf Bronswerk heeft voor het apparaat een speciale kar gemaakt, zodat makkelijk te verplaatsen is en mogelijk ook op andere plaatsen gebruikt kan worden. Maar eerst komt deze te staan in het speciale technieklokaal van de school. In dit lokaal worden technieklessen gegeven die goed aansluiten bij de interesse van de kinderen en de manier waarop ze willen leren. Leerlingen kunnen zelf ervaren wat de mogelijkheden zijn en ontdekken welke talenten zij hebben. Met deze onderzoekende houding ontwikkelen zij veel vaardigheden die zij later nodig hebben. Zo leren zij vragen stellen, samenwerken, creatief denken en problemen oplossen.

Plastic krijgt een tweede leven

Door gebruik te maken van gebruikte plastic materialen, zoals petflessen en bekertjes, wordt er op en duurzame manier gewerkt. En het is ook nog leuk om te doen. De leerlingen gaan zelf met het apparaat aan de slag en leren door het doen hoe het allemaal werkt. De machine maakt eerst het verzamelde plastic schoon. In de volgende fase wordt het plastic gedroogd. Daarna wordt het in twee stappen vermalen. De volgende stap is het persen van de gemalen plastic deeltjes. Zo ontstaat er een ‘nieuwe’ grondstof voor een 3d-printer en kunnen er allerlei producten gemaakt worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen