Keuzestress…

De tijd van schoolbezoeken is weer aangebroken. Zowel op basisscholen als voortgezet onderwijs zijn open dagen, onderwijsmarkten en informatieavonden georganiseerd. Ik ben ook op de onderwijsmarkt voor voortgezet onderwijs geweest een paar weken geleden. En ook al is marketing mijn beroep, ik zie door de bomen het bos niet meer. En ik denk meerdere ouders met mij…

Spiegeltjes en kraaltjes
Eenmaal binnen op een onderwijsmarkt, word je overvallen met fluoriserende markeerstiften en glossy folders. Meteen springen sommige leerlingen op je af om hun ervaringen met je te delen, met vooral veel flyers. Zijn er niet gewoon teveel mogelijkheden op deze manier? De school moet bij mijn kind passen, maar mijn kind ook bij de school. Alles staat door elkaar heen met mooie spullen (spiegeltjes en kraaltjes) en terwijl mijn jongste er een sport van heeft gemaakt om alle leuke spulletjes te bemachtigen, heeft de oudste de voetbaltafel inmiddels al ontdekt. Zij zijn inhoudelijk al afgehaakt. En ik probeer me een weg te banen tussen de kleurrijke banners. Maar waar moet je beginnen???

Keuzes keuzes keuzes
Welke school past bij je qua niveau: havo/vwo/vmbo… of anders. Dat is een eerste route en wordt gelukkig mede bepaald samen met de basisschool van je kind. Maar dan… Welk aanbod hebben de scholen die zich presenteren verder? Gelukkig zijn er veel schoolvergelijkingslijsten als die van Dronkers in de Volkskrant, kiesjeschool.nl en de lijst van excellente scholen. Maar goede resultaten maken nog niet persé een goede school voor jouw kind. Iedere school zou in de basis goed moeten zijn dus dat hoeven ze niet meer te vertellen, toch? Waarop selecteer je dan wel? Welke pluspunten heeft de school verder nog? Dichtbij of nog redelijk te fietsen, sport of techniek… Individueel les of veel samenwerken. Hoe is de zorg geregeld en de huiswerkbegeleiding of het ‘leren leren’? Hoe staat de school tegenover passend onderwijs en hoe ver zijn zij er al mee? En waar blijkt dat uit? En past dat bij je kind?

2015-04

Beleving
Scholen gooien allemaal tegelijkertijd hun deuren open. En proberen uit te leggen waarom hun school zo fijn is voor de leerling (in spé). En volgens mij is niet de inhoud alleen de basis voor het maken van een keuze, maar vooral de sfeer van de school en de visie op onderwijs. Past dat bij het kind en de ouders? En hoe maak je die keuze? Waar ben je naar op zoek bij een school? Ik denk niet door een stapel lesmethodes op een tafel te leggen, maar vooral om de ervaringen van leerlingen en andere ouders te horen. Het verhaal van de school moet je proeven en moet kloppen bovendien. Het moet een authentiek en onderscheidend verhaal zijn dat naadloos past bij de identiteit van de school. Dat is meer dan een leuke glossy flyer of een rode loper bij de ingang. Tip voor ouders: vraag ouders die al voor de school gekozen hebben waarom ze dat deden. Tip voor de school: neem de ouders bij de hand in hun keuzes. Verplaats je in hun dilemma’s. Zij weten meestal echt niet waar ze naar op zoek zijn. Hoe weet je als school of een leerling daar thuis hoort? Iedere leerling op de beste plek is toch wat we willen? Is een soort keuzewijzer voor de scholen in de omgeving geen optie? Waarden toekennen aan specifieke eigenschappen van een school en zo er achter komen welke scholen je wel en niet hoeft te bezoeken? Dus vanuit de school ouders veel meer benaderen vanuit de vraag (klantbehoefte), dan vanuit het aanbod van de school. Dat is dan al meer dan een lijst van excellente scholen weergeven in bovengenoemde lijsten, maar juist meer vanuit zorg, visie en sfeer een school belichten, lijkt mij.

Shortlist
En daarna moeten we als ouders toch een shortlist kunnen maken van een paar scholen om deze fysiek te gaan bezoeken met onze kinderen. Met een soort quickscan/afvinklijst in de hand, voor de sfeer en de beleving, want dat is emotie. En op basis van emotie worden verhalen overgebracht, ervaringen geïnterpreteerd en uiteindelijk keuzes gemaakt. Hoe is de ontvangst, de routing in de school, de sfeer die je ziet en voelt en vooral: hoe beleef je zelf die open dag? Dat gaan we dus maar eens doen en gelukkig hebben we nog even.

Over Monique van Rooyen
Monique is eigenaar van MOVARO proces|communicatie|advies en houdt zich bezig met belevingscommunicatie. Ze is een snelle en creatieve denker die in de analyse niet om de hete brij heen draait, in de oplossingen energie creëert en bij de implementatie de vaart er in houdt. Betrek Monique bij een project of proces en er ontstaat gegarandeerd beweging. Haar motto: echt effect door beleving!

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Iris Nieuwenhuis, Marcelle Warringa, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen