De jeugd heeft het voor het zeggen in Nijkerk

Foto: nijkerk.nieuws.nl

‘De jeugd heeft de toekomst’ is een gevleugelde uitspraak. Het is natuurlijk waar, de jongeren van nu zijn de dertigers, veertigers en nog veel ouderen van straks. Maar tegelijk zegt het ook helemaal niets.

Brengt zo’n uitspraak werkelijk dat gevoel van verantwoordelijkheid bij onze jonge Nijkerkers dat we ermee beogen? Hoe je het ook wendt of keert. Wij (ouderen) hebben in ieder geval een verantwoordelijkheid jegens hen (de jongeren). Die verantwoordelijkheid drukt extra zwaar op hen die ‘beroepshalve’ de jongeren moeten klaarstomen voor die toekomst. Heel veel mensen moeten thuis, in de buurt, op school, tijdens het sporten, op de opvang en bij allerlei clubs en verenigingen hun bijdrage leveren aan ‘de jeugd’ en dus aan ‘de toekomst’. Ga er maar aan staan.

Vroeger keken we vaak naar Vadertje Staat voor dit soort ingewikkelde vragen. Maar zorgzaam als hij is wijst de staat toch steeds vaker naar anderen voor die verantwoordelijkheid. En vaak rechtstreeks naar u, beste lezer! Ook de houding van onze eigen brave gemeente naar ons, de burgers van Nijkerk, ontwikkelt zich in die richting. ‘U kunt best een beetje op uzelf passen toch’! Dat noemen we met een mooi woord ook wel participatie, of nog mooier: burgerparticipatie. De overheid is er nog wel, maar achter de schermen. Een beetje minder overheid is misschien helemaal niet zo’n verkeerd idee. Maar een afwezige of onzichtbare overheid…..

Jeugdgemeenteraad
In het kader van ‘de toekomst’ zat mijn ‘jeugd’ deze week in ons mooie stadhuis; de hele klas was paraat. Enthousiaste koppies tijdens de rondleiding, leuk om de hele klas te zien zitten in de raadszaal, zich om beurt voorstellend door de microfoon. Fantastisch ook hoe ambtenaren vol enthousiasme de groep ontvingen en te woord stonden. Allemaal in het kader van de jeugdgemeenteraad. Om heel concreet vorm te geven aan de nabije toekomst streed de jeugd, netjes verdeeld per school, afgelopen dinsdagavond in de raadszaal om het beste idee. Een idee dat, al participerend, ook daadwerkelijk door de gemeente zal worden uitgevoerd. Zo maakt ‘de jeugd’ kennis met het werk van de gemeente. Top!

Want helaas weten steeds minder mensen waar de gemeente eigenlijk voor staat en wat ze voor ons, de burgers, allemaal wel en niet meer betekent. En voor de politiek geldt dat in nog veel sterkere mate. Laat staan dat iemand tegenwoordig nog lid is of wordt van een politieke partij. Laten we hopen dat ‘de jeugd’ dinsdag in de raadzaal niet alleen een wedstrijd speelde maar dat ook een kiem werd gelegd voor betrokken en actief burgerschap. Want met zo’n overheid heb je zulke burgers hard nodig.

Nog meer participatie
En je moet tegenwoordig niet alleen actief burger in het algemeen zijn. In het bijzonder dien je als ouder van schoolgaande kinderen ook vorm te geven aan actief ouderschap. Dat is één van de manieren waarop we er samen voor kunnen zorgen dat alle kinderen in Nijkerk daadwerkelijk passend onderwijs en passende zorg ontvangen. De Lokale Educatieve Agenda Nijkerk organiseert vier avonden waarop Nijkerkers van allerlei pluimage uitgenodigd worden om met elkaar te praten over ‘de jeugd’ en hun toekomst en vooral over wat daar voor nodig is. Sinds de gemeenten in plaats van het Rijk verantwoordelijk zijn geworden voor de integrale zorg voor kinderen zijn overal in het land ‘sociale wijkteams’ opgericht. In Nijkerk heten die ‘gebiedsteams’. Met problemen over het onderwijs aan of de zorg voor uw kind kunt u daar terecht. Hoewel de politiek bestuurlijk prominent aanwezig was in de persoon van wethouder Aboyaakoub bij de eerste van die vier avonden, was die belangrijke schakel in de zorg, het gebiedsteam, afwezig, onzichtbaar. Een gemiste kans denk ik.

En de moraal van dit verhaal? Een kleine effectieve overheid is prima. Een betrokken en verantwoordelijke burgerij is oké. Maar daar moeten we samen nog wel flink voor oefenen. Gemeente, prima dat al deze dingen georganiseerd worden maar denk er van te voren goed over na. Communiceer helder en zorg ervoor dat alle betrokkenen op de goede plek op het goede moment aanwezig zijn. Dan komt het vast wel goed met de jeugd, de toekomst en natuurlijk met de participatie.

2016-12

Over Monique van Rooyen
Monique is eigenaar van MOVARO proces|communicatie|advies en houdt zich bezig met belevingscommunicatie. Ze is een snelle en creatieve denker die in de analyse niet om de hete brij heen draait, in de oplossingen energie creëert en bij de implementatie de vaart er in houdt. Betrek Monique bij een project of proces en er ontstaat gegarandeerd beweging. Haar motto: echt effect door beleving!

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Nelleke den Besten, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen