Bestuurders Regio FoodValley stemmen in met Gebiedsvisie

Foto:

De acht gemeenten in Regio FoodValley, het Waterschap Vallei en Veluwe en de provincies Gelderland en Utrecht hebben het afgelopen jaar gezamenlijk gewerkt aan de Regionale Gebiedsvisie van Regio FoodValley. Op 27 juni hebben de wethouders Ruimtelijke Ontwikkeling & Wonen ingestemd met het ontwerp van de Regionale Gebiedsvisie Regio FoodValley. 

Regio FoodValley werkt met de gebiedsvisie toe naar een langdurige en krachtige regionale economie. Daarmee onderscheidt de regio zich op de (wereld)markt op het gebied van voedsel. Met deze visie geven de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen aan hoe zij denken over de toekomst van Regio FoodValley op het gebied van werken èn wonen. De ambitie om uit te groeien tot een economische topregio gaat niet ten koste van de kwaliteiten in de regio. Integendeel; de bestaande kwaliteiten van de regio vormen juist de basis voor
toekomstige ontwikkelingen. Deze kwaliteiten wil de regio niet alleen behouden, maar waar nodig ook versterken. Bij de totstandkoming van de Regionale Gebiedsvisie Regio FoodValley hebben de gemeenten gekozen voor een proces van cocreatie met bewoners en gebruikers van het gebied en met de provincie Gelderland die eerder volgens hetzelfde proces en voor dezelfde doelgroep de nieuwe Provinciale Omgevingsvisie heeft opgesteld.
Inhoud
• Het thema ‘faciliteren van bedrijven’ draait om het vergroten van de aantrekkelijkheid van bedrijfsvestiging. Wat hebben bedrijven daarbij nodig? Hoe worden nieuwe internationale topbedrijven enthousiast gemaakt voor vestiging in Regio FoodValley?
• Het thema ‘relatie onderwijs en arbeidsmarkt’ als locatiefactor voor bedrijven gaat over de noodzaak om goed en specifiek opgeleid personeel te hebben. Zo wordt in de vraag van aanwezige bedrijven voorzien en worden gespecialiseerde foodbedrijven naar de regio gehaald. • Het thema ‘mobiliteit en bereikbaarheid’ gaat over de sterke samenhang tussen het economisch ontwikkelingspotentieel en de bereikbaarheid van de regio. • Het thema ‘afstemmen regionale woningmarkt’ gaat over de uitdaging in de woningbouw, die samenhangt met de woningmarktsituatie en met het aantrekkelijke en gevarieerde vestigingsmilieu dat Regio FoodValley biedt.
• Het thema ‘vernieuwen landbouw’ betreft de uitdaging in de landbouwsector om tot een duurzame doorontwikkeling te komen. Een ontwikkeling die recht doet aan maatschappelijke vraagstukken en met oog voor de kwetsbaarheid van de natuurlijke omgeving.
• Het thema ‘leefomgeving’ draait om de uitdaging om huidige en nieuwe bewoners een aantrekkelijk woon- en leefklimaat te bieden. Het gaat daarbij over velerlei aspecten als voorzieningen, beleving, gezondheid en veiligheid.
• Het thema ‘duurzaamheid’ is belangrijk voor de profilering van Regio FoodValley. Speerpunten die passen bij een herkenbaar profiel voor Regio FoodValley zijn bijvoorbeeld de relatie tussen foodenenergie en food-en-afval.
• Bij het thema ‘recreatie’ wordt in het ontwerp van de gebiedsvisie aangegeven dat bij een betere ontsluiting van de recreatieve voorzieningen de aantrekkelijkheid van Regio FoodValley wordt vergroot.
In het afgelopen jaar heeft Regio FoodValley in samenwerking met de provincie Gelderland elf bijeenkomsten georganiseerd om met belanghebbenden over de verschillende thema’s te praten. Uit de enorme hoeveelheid informatie die uit deze bijeenkomsten kwam, zijn per thema doelen en wensen geformuleerd die vaak met elkaar hebben te maken. Uit deze dwarsverbanden zijn vier hoofdrichtingen naar voren gekomen:
Vier hoofdrichtingen
1. Het tot stand brengen van een integrale kennisuitwisseling;
2. Het zorgen voor een optimale en gevarieerde bedrijvenstructuur;
3. Water, bodem, natuur en landschap als ordenend principe hanteren voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling en inspelen op klimaatsveranderingen;
4. Het voorop lopen in de uitnodigingsplanologie door de inzet en verankering van een ‘menukaart’.
Om deze ambities en opgaven verder vorm te geven, wordt in de Regionale Gebiedsvisie Regio FoodValley een aantal handreikingen gedaan voor de regio, de provincie, waterschappen, samenwerkingsverbanden van enkele gemeenten en individuele gemeenten. De definitieve versie van de Regionale Gebiedsvisie van Regio FoodValley wordt dit najaar vastgesteld; daarmee begint een periode waarin Regio FoodValley zich verder ontwikkelt.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen