Volgens PROGressief’21 buigt B&W voor Coöperatie Arkervaart

Foto:

NIJKERK – De intentieovereenkomst  tussen de Gemeente en ABZ Diervoeders (ontstaan door fusie van de Coöperatie Arkervaart met Brameco-Zon Voeders per 1 januari  jl.) gaat voorbij aan belangen van Nijkerk. Dat vindt PROgressief’21. Fractievoorzitter Jan Duijnhouwer: “De toekomst van het centrum als aantrekkelijk winkel- en verblijfgebied wordt hiermee zwaar onder druk gezet. Verplaatsing van de coöperatie was ingebakken in het beleid van de gemeente. Al in de negentiger jaren heeft het gemeentebestuur van Nijkerk een overeenkomst met de coöperatie Arkervaart gesloten over verplaatsing van het bedrijf binnen Nijkerk. De grote milieubelasting van het bedrijf was zodanig dat de ontwikkelingen van de havenkom als stevige ondersteuning van het centrum als aantrekkelijk winkelgebied werd belemmerd. Verplaatsing van de coöperatie naar het nieuwe terrein aan de Arkervaart (Nijverheidsstraat), verder van het centrum af, was veelvuldig onderwerp van bespreking en plannenmakerij. “ Volgens Duijnhouwer waren in het bestemmingsplan Bedrijventerrein I eind vorig jaar met het oog hierop, na discussie in de raad, nieuwe begrenzingen vastgelegd voor eventuele uitbreiding van de coöperatie. Wethouder Windhouwer(CDA) gaf daarbij aan dat deze begrenzingen juridisch waterdicht waren vastgelegd. Ook de directie van de coöperatie gaf aan hiermee te kunnen leven, al werd een mogelijk beroep open gehouden. Met vertrouwen kon een eventuele gang naar de Raad van State (RvS) door de raad worden afgewacht, werd de raad verzekerd.Duijnhouwer: “Nu de coöperatie toch een beroepsgang was gestart, werd het college bang. Zowel de overeenkomst met de coöperatie als het door de raad vastgesteld bestemmingsplan zouden juridisch toch problemen kunnen geven. Naarstig is daarom gezocht om de zitting van de RvS die gepland was op 5 maart te voorkomen. Met de intentieovereenkomst is dat bereikt. De consequentie is dat verplaatsing nu uit beeld is. De ontwikkeling van de havenkom, nauw grenzend aan het centrum dat een forse ‘upgrading’ nodig heeft, wordt hiermee feitelijk onmogelijk gemaakt. Nu met de nota Detailhandelsbeleid 2013+ aan de orde, kunnen we ons afvragen wat de toekomst van ons Nijkerkse centrum wordt.  Een centrum waarvan in de structuurnota gesteld wordt dat, als er niet fors door betrokkenen aan getrokken wordt om dit tot een aantrekkelijk centrum  voor inwoners en andere bezoekers te maken, een zeer ongewisse toekomst dreigt. Juist daaraan gaat de intentieovereenkomst voorbij. Een slechte zaak.”

NIJKERK – De intentieovereenkomst  tussen de Gemeente en ABZ Diervoeders (ontstaan door fusie van de Coöperatie Arkervaart met Brameco-Zon Voeders per 1 januari  jl.) gaat voorbij aan belangen van Nijkerk. Dat vindt PROgressief’21.
Fractievoorzitter Jan Duijnhouwer: “De toekomst van het centrum als aantrekkelijk winkel- en verblijfgebied wordt hiermee zwaar onder druk gezet. Verplaatsing van de coöperatie was ingebakken in het beleid van de gemeente. Al in de negentiger jaren heeft het gemeentebestuur van Nijkerk een overeenkomst met de coöperatie Arkervaart gesloten over verplaatsing van het bedrijf binnen Nijkerk. De grote milieubelasting van het bedrijf was zodanig dat de ontwikkelingen van de havenkom als stevige ondersteuning van het centrum als aantrekkelijk winkelgebied werd belemmerd. Verplaatsing van de coöperatie naar het nieuwe terrein aan de Arkervaart (Nijverheidsstraat), verder van het centrum af, was veelvuldig onderwerp van bespreking en plannenmakerij. “

Volgens Duijnhouwer waren in het bestemmingsplan Bedrijventerrein I eind vorig jaar met het oog hierop, na discussie in de raad, nieuwe begrenzingen vastgelegd voor eventuele uitbreiding van de coöperatie. Wethouder Windhouwer(CDA) gaf daarbij aan dat deze begrenzingen juridisch waterdicht waren vastgelegd. Ook de directie van de coöperatie gaf aan hiermee te kunnen leven, al werd een mogelijk beroep open gehouden. Met vertrouwen kon een eventuele gang naar de Raad van State (RvS) door de raad worden afgewacht, werd de raad verzekerd.
Duijnhouwer: “Nu de coöperatie toch een beroepsgang was gestart, werd het college bang. Zowel de overeenkomst met de coöperatie als het door de raad vastgesteld bestemmingsplan zouden juridisch toch problemen kunnen geven. Naarstig is daarom gezocht om de zitting van de RvS die gepland was op 5 maart te voorkomen. Met de intentieovereenkomst is dat bereikt.
De consequentie is dat verplaatsing nu uit beeld is. De ontwikkeling van de havenkom, nauw grenzend aan het centrum dat een forse ‘upgrading’ nodig heeft, wordt hiermee feitelijk onmogelijk gemaakt. Nu met de nota Detailhandelsbeleid 2013+ aan de orde, kunnen we ons afvragen wat de toekomst van ons Nijkerkse centrum wordt.  Een centrum waarvan in de structuurnota gesteld wordt dat, als er niet fors door betrokkenen aan getrokken wordt om dit tot een aantrekkelijk centrum  voor inwoners en andere bezoekers te maken, een zeer ongewisse toekomst dreigt. Juist daaraan gaat de intentieovereenkomst voorbij. Een slechte zaak.”

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen