Feestelijk slotconcert beiaardserie

600 jaar stadsrechten en het 85-jarig bestaan van de vereniging waren voor de Nijkerkse Klokkenspelvereniging reden om donderdag 12 september met een feestelijk slotconcert afscheid te nemen van de zomerse beiaardserie van dit jaar.

De inspiratie kwam van vorig jaar, toen ook een concert met de combinatie beiaard/elektrische beiaard werd gegeven. Er werd toen door opvallend veel mensen verrassend positief gereageerd. Dus werden er afgelopen donderdag weer vier geluidsboxen, een elektrische piano en een loodzwaar mengpaneel in de toren naar boven gesjouwd. Bij de eerste tests keken al veel passanten verrast op bij het horen van deze onverwachte klanken en bleven ze even staan om verder te luisteren. Maar het duurde nog tot ’s avonds acht uur voordat het menens werd. 
Op de NKV-luisterplaats, bij het Tabakhuis aan de Nieuwstraat, waren alle stoelen bezet, toen stadsbeiaardier Freek Bakker op het carillon en Boudewijn Zwart op de elektrische piano met hun concert begonnen. Het pittige Allegro uit het bekendste trompetconcert van Haydn zette meteen de toon. De combinatie carillon en piano bleek ook dit jaar een gouden greep. Beide spelers lieten samen of afwisselend horen wat ze muzikaal in huis hadden en dat kon de vele luisteraars zeer bekoren! Niet alleen op de luisterplaats, maar ook op diverse dakterrassen werd intensief geluisterd, en natuurlijk ook door de tientallen luisteraars die op een bankje, of rondslenterend geen noot wilden missen.
Het programma was grotendeels samengesteld uit bekende lichte klassieke composities, besloten met bewerkingen door Boudewijn Zwart van een drietal psalmen en eveneens drie Catelaanse volksliedjes.
Inmiddels viel geleidelijk de duisternis in, waarbij de verlichting van de toren steeds beter uitkwam. Gecombineerd met de soms zeer gevoelig vertolkte  composities (en de langzaam zakkende temperatuur), zorgde dat beslist voor de beloofde kippenvelmomenten. Na afloop bleek dat iedereen zeer had genoten van het concert en kregen de musici bij de torendeur een hartelijk applaus en veel complimenten. Zou een mooie traditie kunnen worden… Sponsors kunnen zich melden.
2013-09-12-toren
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen