Beklim de toren

Foto:

In de zomermaanden juli en augustus is er iedere donderdagavond gelegenheid om toren van Nijkerk te beklimmen. Vanaf de toren, die in 2012 de titel mooiste kerktoren van Nederland kreeg, heeft u een schitterend uitzicht over de stad Nijkerk en de omgeving.

Het beklimmen van de toren is een echte belevenis. Vanuit de hal aan de zijkant van de kerk, leidt een stenen wenteltrap u omhoog. Het onderste deel van de toren is het oudste van de kerk en het is ook een van de oudste stukjes van Nijkerk. De stenen trap komt uit op de luidzolder. Hier luidde men vroeger de klokken, met de hand. Vanaf hier gaat de klim verder over houten trappen die zigzaggend langs de wand gebouwd zijn. Na 183 treden wordt de omloop bereikt. 
Vanaf daar heeft u een schitterend uitzicht. Dichtbij de vele straatjes van de binnenstad, wat verder de nieuwere woonwijken en aan de horizon zijn plaatsen als Amersfoort, Hilversum (tv-toren) en Almere goed te onderscheiden. 
Als u op de omloop uitgekeken bent, kunt u de speelkamer van het carillon bekijken. Dit is de plaats waar de beiaardier de klokken laat klinken. Een gids weet u alles te vertellen over de toren en het carillon. Hij doet dit op een manier die ook erg aansprekend en leerzaam is voor kinderen. Na afloop weet u precies wat de boerendeun is, hoe oud het carillon is, wanneer het bespeeld wordt en hoe het kan dat er elk kwartier een melodietje vanaf de toren klinkt. 
Het beklimmen van de mooiste toren van Nederland kan op donderdagavond in juli en augustus van 18.00 uur tot 19.15 uur. De kosten zijn € 1,- per persoon. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen