Houd de bongerd hoog!

Foto:

Met de actie “Houd de Bongerd Hoog!” hoopt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) minimaal 100 particuliere nieuwe boomgaarden in Gelderland aan te kunnen leggen. 

Bewoners van het buitengebied kunnen met aantrekkelijke korting zelf hun boomgaard samenstellen op basis van de geselecteerde kersen-, pruimen-, appel- en perenrassen. 
De actie geldt dit najaar en sluit af met een uitdeeldag van de fruitbomen op 13 december waar de deelnemers ook een praktische aanplant- en snoei-instructie ontvangen.
Boomgaarden kwamen vroeger overal in Gelderland voor omdat vrijwel ieder boerenerf een aantal hoogstamfruitbomen had voor eigen gebruik. De hoogstambomen werden vroeger dicht bij de boerderij aangeplant en gaven het erf een fraaie groene uitstraling. Met name in de bloesemtijd zijn de boomgaarden een lust voor het oog. En in de oogsttijd hing het fruit voor het grijpen. Daarnaast hebben fruitbomen ook een hoge ecologische waarde en bieden ze veel nestgelegenheid aan vogels. 
De hoogstamboomgaard is hiermee typerend voor het boerenerf en het agrarisch cultuurlandschap. 
Wat SLG betreft hoort de hoogstamboomgaard in ieder landschap en daarom bieden ze bewoners in het buitengebied de mogelijkheid om zelf een boomgaard met verschillende rassen (appels, peren, pruimen en kersen) samen te stellen.
Enkele spelregels
Om alle bewoners van het buitengebied in Gelderland de mogelijkheid te geven om deel te nemen zijn een paar spelregels opgesteld. Hieronder staan de belangrijkste. 
Iedereen die in het buitengebied woont en plek heeft voor minstens 5 hoogstamfruitbomen kan meedoen. Er zijn 2 lijsten met geschikte rassen opgesteld; een voor zandgrond en een voor kleigrond. Deelnemers vullen een bestelformulier in en de erfadviseurs van SLG kijken deze na. Meedoen kan door het formulier in te vullen en in te sturen voor 15 november 2014. 
De uitdeeldag van de bestelde bomen is op zaterdag 13 december in Rozendaal, bij het kantoor van SLG. 
Alle spelregels en de bestelformulieren voor zand- en kleigrond staan op deze site.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen