Bibliotheek barst van activiteiten

Foto:

De bibliotheken in Nijkerk en Hoevelaken hebben nog nooit zo’n grote deelname gehad aan activiteiten als in 2013: meer dan 8300 deelnemers verspreid over 200 activiteiten. 

Dit blijkt uit de definitieve cijfers die zijn gepubliceerd in het jaarverslag van de bibliotheek over het afgelopen jaar. 
Deelname activiteiten  
De deelname aan activiteiten in 2013 is met ruim 8300 deelnemers een record in de geschiedenis van de bibliotheek. In 200 bijeenkomsten hebben kinderen en volwassenen  meegedaan met de talloze activiteiten die de bibliotheek organiseert. Publiekstrekker is het Leesfeest in het kader van Nijkerk 600 jaar. Meer dan 3300 kinderen hebben hieraan mee gedaan. Ook de peutervoorstellingen en de peuterochtenden zijn favoriet en trekken ruim 1100 kinderen. Ook de Kinderboekenweek is een succes met ruim 1650 deelnemende kinderen. 
2014-07-30-bibliotheek-jaarverslag-1
Toename aantal leden
Het totaal aantal leden blijft staan op bijna 12.000. De stijging die in 2012 als record werd gemeld werd veroorzaakt door een fout in de statistische telling (van de jeugdleden). Toch is in totaal, in vergelijking met 2011, een stijging te noteren van 1229 leden, een stijging over 2 jaar van maar liefst 12,5%. Daarmee blijft dus een stijgende lijn zichtbaar vooral voor de jeugdleden. Dankzij de projecten BoekStart, het leesbevorderingsproject met school voor Praktijkonderwijs Accent, het gratis kunnen lezen voor jongeren van 14 tot en met 17 jaar en het stimuleren van lidmaatschap voor alle kinderen van de basisschool, is dit een uitstekend resultaat. Het lid zijn van de bibliotheek is natuurlijk niet een doel op zich, maar stimuleert het gebruik van de bibliotheek wel flink om te blijven lezen. Het aantal betalende leden was in 2012 gedaald, maar over 2013 is er toch weer een stijging te zien van ruim 10%.Van alle inwoners van de gemeente Nijkerk is gemiddeld nu 29,3% lid. Bij de jeugd is echter in sommige leeftijdscategorieën bijna 90-100% lid.
Uitleningen licht gestegen
Het aantal uitleningen is licht gestegen met 2,1% naar meer dan 377.000 uitleningen. Na
een kleine daling van vorig jaar zit er nu dus weer een opgaande lijn in de cijfers. Wel vindt er een verschuiving plaats van meer uitleningen door de jeugd en een daling van het aantal boeken dat door volwassenen wordt geleend. Het aantal uitleningen door volwassenen is gedaald met 9% en het aantal uitleningen aan de jeugd is juist gestegen met 16%.
Aantal bezoekers licht gestegen  
Het aantal bezoekers van beide vestigingen is licht gestegen met 0,5% naar bijna 169.000.
Daarmee blijven de bezoekersaantallen nagenoeg gelijk met 2012. Door de mogelijkheid om
24 uur per dag vanuit huis via de website www.bibliotheeknijkerk.nl zaken te regelen,
stijgt het aantal digitale bezoekers met 27% tot 95.000 bezoekers per jaar.
Maatschappelijke waarde
De voorzitter van het bestuur, Jannette Booij, is blij met de cijfers. “De bibliotheek heeft een maatschappelijke waarde die moeilijk in cijfers of geld is uit te drukken. Het gaat over leefbaarheid, participatie, sociale samenhang, belang van plezier in lezen, zelfredzaamheid, leven lang leren en mediavaardigheden. Allemaal belangrijk om goed te kunnen functioneren in deze maatschappij. Daar dragen we een steentje aan bij. We doen het ook niet alleen want we werken met veel instellingen samen zoals Sigma, Oud Nijkerk, Seniorweb, het CJG, Speel-o-theek Pinoccio, het onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzalen en natuurlijk de boekhandelaren. Zonder al deze organisaties, instellingen en personen zouden wij ook niet goed kunnen functioneren”. 
De bibliotheek is ook een aantrekkelijke ontmoetingsplaats. Jannette Booij: “we zijn ook steeds meer de plaats in Nijkerk en Hoevelaken waar je lekker een krant of tijdschrift kunt zitten lezen onder het genot van een kopje koffie, gratis kunt internetten al dan niet via wifi, een lezing kunt bijwonen, een iPadcafé, 2 maal in de maand de drukbezochte peuterochtenden, een schrijver ontmoeten in het Literair café of een film kunt zien. Op deze manier geven we aan waar we voor staan: inspiratie en leesplezier”. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen