Veel belangstelling voor kunstbus Nijkerk

Foto:

Projectleider Arie Sterk meldt dat Kunstbus Nijkerk naar alle geplande voorstellingen gaat. “De sluitingsdatum voor inschrijven is 14 september maar we weten nu al dat er voldoende aanmeldingen zijn om alle busreizen door te laten gaan. We rijden naar de musical The Sound of Music en het museum Hermitage Amsterdam. Voor Het Zwanenmeer en War Horse zijn nog maar weinig plaatsen beschikbaar. Aanmeldingen die wij na 14 september ontvangen, komen op de wachtlijst.”

Op 29 januari 2015 gaat de bus naar de musical The Sound of Music in theater Orpheus in Apeldoorn. Het verhaal speelt zich af aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, in het Oostenrijkse Salzburg. Maria Rainer, een levenslustige postulante van het Nonnberg Klooster, wordt door Moeder Overste naar het huis gestuurd van kapitein Georg von Trapp als gouvernante van zijn zeven kinderen. Liedjes als Do-re-mi, My Favourite Things en Edelweiss voeren het publiek terug naar vroeger tijden.
Op 16 april 2015 vertrekt de Kunstbus naar museum Hermitage in Amsterdam. Daar kunnen de deelnemers de tentoonstelling Gallery of the Golden Age bezoeken. Het omvat meer dan 30 enorme groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw. 
Maar ook het gebouw zelf is een bezoek waard. Het heeft een lange geschiedenis. De rijke koopman Barent Helleman overleed op 18 oktober 1680 en had de Diaconie tot zijn enige erfgenaam benoemd. Hij liet zo’n 90.000 gulden na. De Diaconie besloot om daarmee een huis voor ‘oude besjes’ op te richten. Tot die tijd werden hulpbehoevende vrouwen opgevangen door particulieren: duur en inefficiënt. De stad schonk een stuk grond en de bouw kon beginnen. Waarschijnlijk tekende stadsbouwmeester Hans Jansz. van Petersom voor het ontwerp. Amstelhof was 16 maanden later klaar. Het tehuis bood onderdak aan 400 vrouwen. Dames die hiervoor in aanmerking wilden komen moesten boven de 50 jaar zijn, minstens 10 jaar lid van de kerk en 15 jaar inwoonster van de stad. Enkele jaren geleden werd vastgesteld dat het gebouw niet meer voldeed aan de eisen van de moderne gezondheidszorg. De laatste bewoners van het verpleeghuis vertrokken in maart 2007. Het gebouw werd nadien verbouwd tot museum Hermitage Amsterdam, een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg. Enkele ruimtes, zoals de kerkzaal, de regentenkamers en de historische keuken werden gerestaureerd. De vleugels met de vroegere woonvertrekken zijn geheel uitgebroken en verbouwd tot expositiezalen.
Kunstbus Nijkerk is bedoeld voor mensen uit Hoevelaken, Nijkerkerveen en Nijkerk die niet meer zo mobiel zijn, op leeftijd zijn of ’s avonds liever niet meer alleen de deur uit gaan. 
Het programmablad en het aanmeldingsformulier zijn verkrijgbaar bij UVV, Frieswijkstraat 97 in Nijkerk, Passe Partout in de Langestraat 3 in Nijkerk en De Kopperhof, Sportweg 25 in Hoevelaken. Er zijn opstapplaatsen in Nijkerk en Hoevelaken.
Meer informatie is verkrijgbaar op werkdagen tussen 9.00 – 11.00 uur bij UVV Nijkerk, 033 – 2460115 en [email protected].
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen