Bezuiniging dus afbouw schoonmaakhulp

Foto:

De gemeente moet volgend jaar meer doen, met minder geld. Niks doen zou een tekort van 2 miljoen opleveren. aldus B&W. Dat gaat niet en daarom moeten er keuzes gemaakt worden.  Minimabeleid wordt gespaard ten koste van de huishoudelijke hulp.

Voorstel college keuzes sociaal domein
Vanaf volgend jaar krijgen gemeenten er veel nieuwe taken bij op het gebied van zorg, jeugd en werk. Gemeente Nijkerk moet deze taken in het sociaal domein met minder budget uitvoeren dan er nu beschikbaar is voor deze taken.Bij ongewijzigd beleid ontstaat er een tekort van 2 miljoen euro op het budget van het sociaal domein. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom op 23 september een aanvullend beleidskader vastgesteld. Het college stelt aan de gemeenteraad onder andere voor om het tekort van 2 miljoen te dekken door bezuinigingen op schoonmaakhulp. Het college wil niet bezuinigen op het minimabeleid. De gemeenteraad besluit naar verwachting over het aanvullend beleidskader op 30 oktober 2014.
Gelet op het beschikbare budget moeten er keuzes worden gemaakt voor versoberingen van het huidige beleid. Het college heeft de verschillende mogelijkheden gewogen en stelt nu onder andere voor om te bezuinigen op schoonmaakhulp (Huishoudelijke Hulp 1). Deze lichtste vorm van schoon-maakondersteuning zal niet meer door de gemeente vergoed worden. Dit levert een bezuiniging van 1,5 miljoen euro op. Dit betekent dat circa 545 inwoners dit zelf moeten gaan betalen. Het college wil 750.000 euro beschikbaar stellen voor een overgangstermijn en zorgvuldige afbouw in 2015.
uishoudelijke hulp II betreft hulp aan mensen die niet alleen lichamelijk het huishouden niet meer zelfstandig kunnen doen, maar ook verstandelijk niet (meer) in staat zijn dat goed te organiseren. Die vorm van huishoudelijke ondersteuning blijft wel bestaan. 
Behoud minimabeleid
Het college vindt het belangrijk om de zelfredzaamheid en participatie van inwoners met een laag inkomen te blijven bevorderen. Het college kiest er daarom voor om niet te bezuinigen op het minimabeleid, zoals de Bijzondere Bijstand en de regeling Meedoen. Daarnaast is het voorstel om de regeling voor de collectieve zorgkostenverzekering uit te breiden. Het vergoedingenpakket wordt breder en de tegemoetkoming voor de premie via de bijzondere bijstand wordt verruimd.
Invoering nieuwe taken
Het college doet ook voorstellen voor de invoering van de nieuwe taken in het sociaal domein. Belangrijk onderdeel is een budget van 400.000 euro waarmee de gemeente initiatieven kan cofinancieren voor nieuwe manieren van samenwerken, het versterken van informele ondersteuning (bijvoorbeeld door ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers), het vernieuwen van het professionele ondersteuningsaanbod en preventie. Daarnaast wil het college nieuwe vormen van cliëntenparticipatie ontwikkelen, mediation inzetten om lange klachtenprocedures te voorkomen en een systeem inzetten om budgetten en resultaten te kunnen monitoren en bij te kunnen sturen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen