Binnenkort collecte dementie

Foto:

Alzheimer Nederland collecteert van 3 t/m 8 november in de gemeente Nijkerk. Het is één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de organisatie. 

Voorzitter van Afdeling Alzheimer NW-Veluwe Albert Buring zegt: “We hopen dat veel mensen ons werk steunen, helemaal nu het aantal mensen met dementie explosief groeit en er een steeds groter beroep op ons wordt gedaan.”
“Onze organisatie geeft voorlichting over de verschillende vormen van dementie, de symptomen en de stadia. Daarnaast ondersteunen we mensen die aan dementie lijden en hun naasten met advies, bijeenkomsten, activiteiten en contact met lotgenoten. We komen op voor een betere zorg en brengen de speciale behoeftes van mensen met dementie onder de aandacht van beleidsmakers, hulpverleners, politici, inspraakorganen, financiers en patiëntenorganisaties. Ook maken we wetenschappelijk onderzoek naar dementie mogelijk.”
Gisteren wist je het nog
Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Bij vrouwen is dat zelfs één op de drie. Vele duizenden daarvan zijn jonger dan 65 jaar. Dementie is hard op weg volksziekte nummer 1 te worden. Daarom is er dringend geld nodig om naar een structurele oplossing voor deze ziekte te zoeken. 
“Bij dementie zijn de hersenen beschadigd. Delen krimpen of functioneren niet meer goed. De gevolgen zijn o.a. het niet meer weten wie die kennis is, de weg kwijt raken in een vertrouwde omgeving, het niet meer weten hoe oud je bent en het niet kunnen onthouden of herinneren van de namen van de (klein)kinderen. Het heeft geen zin om tegen iemand met dementie te zeggen ‘je weet het wel, we hebben het er gisteren nog over gehad’. Het stukje brein dat die informatie heeft opgeslagen, is weg. Je kunt er geen beroep meer op doen. Zoiets is frustrerend voor de omgeving, maar het is het beste om daar rustig mee om te gaan. Stress of een onveilig gevoel beïnvloeden het gedrag ernstig en nadelig.”
Wetenschappers zijn verdeeld: een deel verwacht dat er binnen 20 jaar een middel tegen dementie is gevonden; een ander deel denkt dat de oplossing vooral ligt in het voorkomen van dementie. Denk daarbij aan goede voeding, dagelijks bewegen, niet roken, een betere behandeling van risicofactoren als diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht en de geest actief houden. “Er is nog geen doorbraak, maar we boeken wel vooruitgang” besluit Albert Buring.  
In de gemeente Nijkerk is Alzheimer NW-Veluwe actief met twee projecten: Natuurlijk Bewegen Nijkerk én Alzheimer Café Nijkerk. Informatie daarover is verkrijgbaar bij coördinator Jetty Reker, telefoon 033 – 2474830 en e-mail [email protected].
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen