Hulp geboden in Belarus

Foto:

De Nijkerkse Stichting voor hulp aan Tsjernobylkinderen is van 9 tot en met 16 oktober weer naar Belarus geweest om daar ter plaatse hulp te verlenen.

Brest
Voor de organisatie IHISC in Brest, waar de stichting sinds 2001 heel nauw mee samenwerkt, zijn tientallen brillen meegenomen en zijn voedselpakketten uitgedeeld aan gezinnen in de dorpen en in de stad.  
Ivatsevichi 
In Ivatsevichi ( het blinden- en slechtziendenproject) zijn meerdere elektrische radiatoren gekocht omdat ze het s ’winters niet warmer als 7 graden konden krijgen. Ook een radio is aangeschaft, omdat muziek bij het werk de vreugde en sfeer verhoogt. Daarnaast is een snelkookpan gebracht zodat ze ook een warme maaltijd kunnen bereiden. 
De mensen hebben een invalidenpensioen van 1.400.000 BY Roebel , ongeveer € 106 per maand. Mensen met een beperking krijgen van de staat gratis woonruimte toegewezen, die ze soms wel moeten delen met anderen. Er zijn dus geen huurkosten, maar ze wel betalen voor de verwarming en stroom.  
Ze maken daar nog steeds handborsteltjes ( een kleine stoffer) en daarmee verdienen ze maximaal 400.000 BY Roebel ( ongeveer € 30 ) per maand.  De levensmiddelen kosten ongeveer hetzelfde als in Nijkerk. Dat geldt ook voor  apparatuur, zoals koelkast, wasmachine en voor schoenen, kleding en persoonlijke verzorgingsspullen.
Volozyn 
Voor de school in Volozyn ( een school voor kinderen met een beperking) zijn weer  twee boilers gekocht zodat ook de kinderen op twee andere slaapkamers zich elke dag kunnen wassen met warm water. Er is een naaimachine gekocht, waarop meisjes en misschien ook de jongens kunnen leren naaien en zo een waardig vak kunnen leren en zelf kun kleren kunnen repareren. 
Pinsk
Voor het babyhuis in Pinsk zijn ter plaatse babyvoeding en medicijnen gekocht en nog wat andere materialen die ze goed konden gebruiken. 
Kosava
In Kosava heeft de Nijkerkse Stichting voor 13.000.000 BY Roebel ( ± € 990. ) pampers, shampoo, zeep en scheerspullen gekocht. 
De stichting gaat nu bezig met het verzamelen van nieuwe handdoeken, lakens en nieuwe of zeer goede kleding voor volwassenen. Die worden dan in de zomer van 2015 gekocht.Uw hulp wordt zeer gewaardeerd
bijdrage van Chris Benning
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen