Minder vervuild afvalwater in Nijkerk

De controles die het waterschap doet naar rioollozingen door bedrijven hebben het gewenste effect.  

Begin 2014 meldde Waterschap Vallei en Veluwe dat bedrijven meer vuilvracht lozen op de rioolwaterzuiveringen (rwzi) in Nijkerk en Elburg, dan waarvoor zij belasting betalen. In 2014 neemt die hoeveelheid af met 40.000 vervuilingseenheden, wat gelijk staat aan de jaarlijkse lozing door 40.000  éénpersoonshuishoudens. 
In 2014 bezochten het waterschap en de gemeenten bedrijven in Elburg, Nunspeet (dat op Elburg loost) en Nijkerk om vetafscheiders te controleren. Verwaarlozing van deze verplichte afscheider leidt tot een hoge vuilvracht in het riool. Dat heeft hogere zuiveringskosten tot gevolg en leidt ook tot schade aan pompen en verstopping van riolen.
De controles hebben het gewenste effect gehad. Bezochte bedrijven zorgen beter voor schoonmaak van en onderhoud aan hun vetafscheider, waardoor ze beter functioneren. Enkele bedrijven in Nijkerk vervingen hun vetafscheider omdat deze te klein waren geworden na groei van het bedrijf. Eén bedrijf in Nijkerkerveen verving de  oude voorzuivering door een nieuwe installatie. 
In Nijkerk wordt het rioolwater vanuit de gemeente Nijkerk gezuiverd; in Elburg dat van de gemeenten Elburg en Nunspeet.
Ook elders teveel vet
Niet alleen op de rwzi’s van Elburg en Nijkerk komt teveel vet binnen. Het is ook op andere rwzi’s een probleem, met name die in Amersfoort, Ede en Harderwijk. Ook in de gemeenten die lozen op deze rwzi’s onderneemt het waterschap actie door gerichte bedrijfscontroles. Met mobiele meetapparatuur die het waterschap aanbrengt in het riool, worden onrechtmatige lozingen direct waargenomen.
Het waterschap voert de controles uit in samenwerking met toezichthouders van de betrokken gemeenten (Nunspeet, Elburg en Nijkerk), de omgevingsdiensten en het belastingkantoor GBLT. Doel is om de hoge kosten die het gevolg zijn van ongewenste lozingen – zuiveringskosten, herstelkosten na schade aan pompen en verstoppingen in het riool – terug te dringen.  
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen