Ontwerp-beheerplan Arkemheenpolder is af

Foto: Arjen Gerritsma

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben het ontwerp-beheerplan voor het Natura 2000-gebied Arkemheen in ontwerp vastgesteld. Arkemheem is één van de 15 meest bijzondere natuurgebieden van Gelderland.

Open landschap van Arkemheen
Het beheerplan beschrijft hoe de natuurdoelen voor de gebieden worden gerealiseerd en wat dat betekent voor de verschillende gebruikers rond het gebied. Het plan Arkemheem ligt naar verwachting met 7 andere beheerplannen vanaf 2 februari ter inzage.

Bijzonder voorbeeld
Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: ‘Arkemheen is één van die bijzondere voorbeelden waarbij waardevolle natuur, agrarisch gebruik en recreatieve beleving al vele jaren in hand in hand samen gaan. Juist daarom vind ik het erg mooi dat het eerste in Gelderland vastgestelde Natura 2000-beheerplan dat van Arkemheen is.’ Het beheerplan, waarin de maatregelen staan beschreven, is in samenspraak met belanghebbenden uit de regio opgesteld.

Kleine Zwaan, Smient en trekvogels
Gelderland is trots op haar Natura 2000-gebieden. Het weidse weidelandschap van Arkemheen is sinds de middeleeuwen maar weinig veranderd. Grasland, de grote openheid, de karakteristieke sloten, de hoge waterstanden en de ligging aan het Randmeer trekt veel broed- en trekvogels. De internationaal kwetsbare soorten Kleine Zwaan en de Smient krijgen een bijzondere bescherming vanuit Natura 2000. Uiteraard behouden daarnaast de talrijke weidevogels ook de aandacht en zorg.

bron provincie Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen