VIDEO en FOTO’S: Hugo Scherff schrijft als beste het groot Nijkerks Dictee

Er kwamen 10 extra moeilijke woorden aan te pas om duidelijk te maken, Dat Hugo Scherff net een fractie beter was dan Saskia van den Berg. Scherff won dus.

Beiden hadden maar 10 fouten gemaakt in het dictee, dat dit keer door Bert Jurling geschreven was. Bij de teams maakte boekhandel Roodbeen de minste fouten tegen de Nederlandse taal in het dictee, dat door burgemeester Gerard Renkema voor gelezen werd.

Rond de 45 mensen schreven kramp in hun vingers voor het goede doel van de Rotary:”wereldwijd meer mensen structureel toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te laten hebben.” Daarmee sluit de Nijkerkse Rotary aan bij het belangrijkste doel van Rotary International dit jaar. Het gaat om de eer, maar het gaat ook om het inzamelen van geld. Jan Lanting maakte bekend, dat de avond om en nabij de 2000 euro had opgebracht.

Kijkt u in de fotoserie naar de foto’s van Arjen Gerritsma en Ely hackmann maakte deze reportage

Het dictee

  1. Ieder van u zal ongetwijfeld bekend zijn met het verhaal van het Nijkerkse slot Hulkestein.  Het biedt een authentiek beeld maar toch ook een beangstigend toekomstperspectief.  Immers,  verliest niet elk luxueus appartement onmiddellijk  zijn charme als het onder water komt te staan?  En zou het niet onverdraaglijk  zijn om nauwelijks  voltooide,  prestigieuze bouwprojecten als het Oosterpoortcomplex,  de architectonisch verantwoord gerestaureerde Eierhal incluis, in recordtijd in de golven te zien verdwijnen? Of scandeert  u nu meteen: ‘Ach, meneer de dicteeauteur, bespaar ons uw gechargeerde sensatiezucht!’?

 

  1. Natuurlijk, voor angstvisioenen en apocalyptische zinnebeelden kopen we niets en  we mogen hopen dat het welbekende devies  ‘Luctor et Emergo’ nog steeds van kracht is. Tegelijkertijd moeten we de zaak niet bagatelliseren. Door menselijke bemoeienis veroorzaakte klimatologische veranderingen kunnen accumuleren en van lieverlede leiden tot een wijd en zijd verspreide problematiek.

 

  1. Na de industriële revolutie is de wereldbevolking exponentieel toegenomen. Echter, een adequaat zoetwaterbeheer bleef daarbij achter en dat terwijl goede sanitaire voorzieningen ook om redenen van hygiëne belangrijk zijn.  Onder andere cholera, diarree, dysenterie, meningitis, tyfus,  de ziekte van Weil, hebben alle een causale connectie met verontreinigd drinkwater.

 

  1. Wat nu? Laten we niet alles overlaten aan intergouvernementele diplomaten en commissarissen van multinationals. Die  zijn overijverig bij het opstrijken van bonussen, maar als het gaat om een wereldomvattend vraagstuk als zopas aangestipt, zijn het hielenlikkers vanjewelste, lapzwansen,  die het buskruit niet hebben uitgevonden  en op  z’n  janboerenfluitjes  hun pensioen willen halen om op hun lauweren te gaan rusten.

 

  1. Wij kunnen beter ter zake kundige hydrologen benoemen en charitatieve initiatieven als die van de Nijkerkse Rotarians toejuichen. Bovenal zouden we onze eigen exorbitante waterverspilling door bijvoorbeeld onze toiletgang, eens onder de loep kunnen nemen. Met excuses voor de clichématige platitude, de westerse mens heeft schijt aan het afscheid van wat hij afscheidt.

 

  1. Het is geen broodjeaapverhaal: in  de ene hemisfeer laat  men zijn behoefte met een delicate plons in exquise en soms buitenissig ingerichte waterclosets  in kristalhelder drinkwater vallen.  In de andere ontlast men zich in open riolen,  en vunzige rivieren waarin de buurman even verderop een enigszins dubieus bad neemt.

 

  1. Nog vele A4’tjes kunnen we hierover vullen. We moeten evenwel geen hydrofobie ontwikkelen, doch het aloude adagium actualiseren: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen