Referendum over de bieb komt er niet

Foto: _J.M.Luijt

Omdat men raadsbreed voor een maatschappelijk debat over de rol en de functie van de bibliotheek is, is een referendum overbodig geworden

De VVD vond het idee helemaal niets. Woordvoerder Staal liet er in een ingewikkeld juridisch betoog geen spaan van heel. Bovendien vond hij het probleem te genuanceerd om met een simpele ja/nee vraag aan de burgers voor te leggen. Bovendien wees hij op de kosten, die tot 1 ton op kunnen lopen. Staal:” Dat geld kunnen we dan beter gelijk aan de bibliotheek geven.”

De Christen Unie – SGP had de maatschappelijke discussie over de bibliotheek al met succes op tafel gelegd en was daarom al niet voor een referendum

Het CDA vond het maar vreemd, dat de bibliotheek twee maande voor er een beslissing genomen moet worden met het referendum op de proppen komt. Woordvoerster Doornhof was ook helemaal niet te spreken over de campagne, die de bibliotheek gevoerd heeft: te hard en te gekleurd. Dat viel op twitter niet in goede aarde.

De Lokale Partij had daarentegen alle begrip voor de actie van de bibliotheek. Van der Hurk: “Wat moet je anders, als je met de rug tegen de muur staat.” Zij beschouwde de oproep van de bibliotheek meer als een noodkreet.

Pro21 vond het initiatief een heel goed voorbeeld van burgerparticipatie. De Bruin: We zijn er een voorstander van, maar als de maatschappelijke discussie er komt dan is dat referendum niet noodzakelijk.” Daarmee verwoordde zij de mening van de hele commissie.

Burgemeester Renkema riep de politici op het initiatief naar zich toe te trekken. Hij zei: ”Pak die kans en organiseert die discussie.”

Griffier Van Kolck leek op twitter opgelucht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen