Bezuinigingen bibliotheek in fases

Foto: Arjen Gerritsma

Volgend jaar 1 ton minder voor de bibliotheek, daarnaast een brede maatschappelijke discussie en dan zien we wel eer verder. Dat lijkt de uitkomst van de commissievergadering woensdagavond.

Directeur Zuidhof: bepleitte, dat de bibliotheek veel onderneemt om mensen meer zelf redzaam te maken door hun basisvaardigheden te vergroten en dat samen met veel partners doet. Zuidhof: “Bezuinigen met 30% raakt het hart van de bieb en de mensen die gebruik maken van de bieb. Veel van wat is opgebouwd wordt weg bezuinigd.” Het zal tot meer laaggeletterdheid in de gemeente, was zijn overtuiging. Hij stelde, dat dat de gemeente op den duur meer dan 1 miljoen zal kosten

De Lokale partij vond het voorstel van het college niet meer en niet minder dan een destructieve bezuiniging en voelde er niets voor daar in mee te gaan. PRO21 vroeg zich, hoe het bedrag van 2,5 ton eigenlijk was ontstaan. Het antwoord van de wethouder bleef uit, maar woordvoerster Aboyaakoub vroeg niet echt door en verzuchtte op twitter:


Ze ging achter het voorstel van de bibliotheek zelf staan. De organisatie zegt 1 ton te kunnen inleveren.

De VVD kon zich wel in de bezuiniging van 2,5 ton en de gevolgen daarvan vinden. Volgens Van der Woerd wordt het daarmee weer een traditionele bieb en andere activiteiten moeten maar door andere partijen zoals het onderwijs overgenomen worden.

Het college heeft de raad niet betrokken in de discussie over de bieb. Dat stak de Christen Unie – SGP: “ We missen de maatschappelijke discussie en daarom is er geen draagvlak voor de bezuinigingen.” Woordvoerder Rozema stelde voor om in 2016 1 ton te bezuinigen en tegelijk na te denken over hoe het verder moet met de bibliotheek. Om voor de toekomst van de bieb draagvalk te creëren, ziet de partij dat in de vorm van een brede maatschappelijke discussie. Rozema liet er zich niet over uit, of er uiteindelijk toch 2,5 ton op tafel moet komen.

Doornhof van he CDA had becijferd, dat de bibliotheek nu 21,25 euro per inwoner kost en dat dat na de 2,5 ton bezuinigen nog altijd 15 euro is. Doornhof: “Het is een beetje de schuld van de bieb zelf, omdat ze productenboek heeft gemaakt, waar je niks mee kunt.” Ze vond, dat de bibliotheek niet coöperatief genoeg was geweest, wat andere politici haar niet in dank werd afnamen. Veel activiteiten in de bibliotheek hoeven niet per sé en daarom staat het CDA achter de 2,5 ton.

Bibliotheekdirecteur Zudhof bleef bezorgd:

Op 25 juni neemt de raad een beslissing.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen