“Leefstijl” is nog lastig om concreet te maken

Maandagavond presenteerde de dialooggroep “Leefstijl” haar visie aan de Nijkerkse politiek. De dialooggroep is één van de groepen, die meedoet aan “Samen aan zet”.

Veel belangstelling
Veel belangstelling

Vertegenwoordigers uit de sport, preventieve gezondheid, kunst, cultuur en erfgoed en inwoners uit de drie kernen kwamen drie keer bijeen. Het onderwijsveld ontbrak, vanwege tijdgebrek. In het begin was het allemaal nogal chaotisch en afwachtend, maar gaande de rit won het saamhorigheidsgevoel en kwam men uit op 11 “resultaatgebieden”. Dat was wel wat veel van het goede. Dus is er verder gepraat, tot men het unaniem eens was over de vier belangrijkste uit die 11: persoonlijke ontwikkeling, aandacht, vitaliteit, verbinding.

Verbinding
Zoeken naar diverse relaties en samenwerkingsverbanden, waarbij elkaars activiteiten en initiatieven worden versterkt.

Aandacht
(Specifieke) groepen en individuen betrekken binnen de samenleving van Nijkerk om het meedoen te vergroten.

Persoonlijke ontwikkeling
Faciliteren van de mogelijkheden tot ontplooiing van alle inwoners, op zowel sociaal, geestelijk, lichamelijk als maatschappelijk gebied.

Vitaliteit
Het hebben van aandacht voor ontwikkelingen in de maatschappij die invloed hebben op geestelijk, lichamelijk, sociaal en maatschappelijk welbevinden.

Politiek erg positief
Zowel de wethouders (het hele college was aanwezig) als de politieke partijen toeterden welluidend op de loftrompet. De VVD was erg enthousiast over deze eerste stap. De Lokale partij ook, maar vond het wel spannend allemaal. Bij de CU-SGP was vooral de saamhorigheid opgevallen en PRO21 had veel waardering voor de creativiteit. Het CDA moedigde de groep aan vooral zo door te gaan

Willy Oldenburger namens de dialooggroep


Concretisering lastig

Die aanmoediging heeft de dialooggroep wel nodig. Er zijn in de groep vraagtekens over het antwoord op de vraag, wat er nu precies van de groep verwacht wordt in de volgende fase: de concretisering. Willy Oldenburger namens de groep: “Kunnen wij als groep dat wel?” De politiek stak de helpende hand uit: er komt binnenkort overleg met politieke partijen en wethouder Abyouaakoub bood alle know how, die in het stadhuis beschikbaar is, aan.

Oud-wethouder Wulfsen vatte de avond kort samen: over de visie hoeven we het niet meer te hebben. De raad staat daar helemaal achter. Help ons alleen wel met de concretisering.

Aanstaande donderdag komt de dialoogroep voor de tweede fase voor het eerst bijeen.

Over Samen Nijkerk
Inwoners en organisaties nemen steeds meer zelf initiatief en verantwoordelijkheid voor taken in de samenleving. Daarmee verandert ook de rol van de gemeente. De gemeente gaat minder zelf doen, zoekt meer de samenwerking en wil meer aansluiten op deze initiatieven. Samen met ondernemers, inwoners, verenigingen en organisaties op zoek naar nieuwe oplossingen op verschillende terreinen: we zijn ‘Samen Nijkerk’.

Samen aan zet
De dialooggroep Leefstijl is de eerste die in het kader van de Dialoog ‘Samen aan zet’ een visie presenteert. De deelnemers hebben zich in drie bijeenkomsten gebogen over kansen, ontwikkelingen en bedreigingen op het gebied van leefstijl: sport, kunst & cultuur en preventieve gezondheidszorg. Welke onderwerpen zijn daarbinnen van belang zijn en welke rol hebben samenleving en gemeente hierbij?

De samenstelling
De groep – ongeveer dertig inwoners en belangenvertegenwoordigers – bestaat uit vertegenwoordigers van zo veel mogelijk belangen die met de betreffende onderwerpen te maken hebben. Deze personen hebben zich na oproepen in de krant, op de gemeentelijke website en op social media opgegeven om deel te nemen aan ‘Samen aan Zet’.

De volledige “Visie Leefstijl” kunt u hier lezen.

Dossier: Samen aan zet
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen