Fauna-flat voor vogels in Bad Hulckesteijn

Foto: KIees vanden Heuvel

In vakantiepark Bad Hulckesteijn is afgelopen week een fauna-flat gebouwd.

Een faunaflat is een gebouw speciaal gemaakt als verblijfplaats voor vogels en amfibiën en als groeiplaats voor planten. De flat aan de afgelegen oostkant van het park wordt dinsdagmiddag 4 oktober geopend.

Thuisplaats voor veel dieren

 

2016-09-25 fauna flat bad hulckesteijn zwaluwnesten

De flat bestaat uit een kern van beton met daaromheen een schil van hout- en metselwerk. Keuze in de toe te passen baksteen en openingen in het metselwerk maakt iedere flat uniek. De betonnen kern is door de hoge luchtvochtigheid en gelijkmatige temperatuur geschikt als winterverblijf voor vleermuizen, kikkers, salamanders etc. In de spouw tussen de kern en het metselwerk zijn nestkasten geplaatst worden met verschillend gedimensioneerde invliegopeningen voor mezen, mussen, zwaluwen etc. De grootte van de invliegopeningen wordt aangepast op de vogels die in de omgeving voorkomen.

Vleermuizen kunnen de spouw in de zomer gebruiken om overdag te verblijven. Daarnaast is het mogelijk om kasten te plaatsen voor bijen en vlinders. Door het gebruik van kalkrijke metselspecie wordt de flat aantrekkelijk voor muurplanten. De faunaflat wordt in een vijver geplaatst om zo grondpredatoren (marters, katten) op een afstand te houden en salamanders en andere amfibieën toegang te geven. Doordat de toren in het water staat heeft de kern een vochtig klimaat met een constante temperatuur. Voor ransuilen is een nestgelegenheid in de vorm van een rietenmand geplaatst. De grote bomen langs de zuidoever van de werkhaven komen daarvoor het meest in aanmerking.

bijdrage van Kees van den Heuvel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen