Pitstop zoekt ruimte

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Pitstop zoekt ruimte om als “inloophuis” te kunnen beginnen. “Als die niet gevonden wordt, komt deze vorm van jeugdhulpverlening niet van de grond”, aldus Wilma van De Bunt (Moedige Moeders)

Alle hulp, ook van buitenaf, wordt gegeven in de Pitstop zodat de jongeren op een voor hun veilige plek alle hulp krijgen die ze nodig hebben. Op die manier wordt ook de psychologische test gedaan. Hulpverleners komen naar de Pitstop. Dit noemt men “wrapped arround”. Alle hulp komt om de jongere heen. Daarom is de ruimte ook nodig.

Jongeren willen laagdrempelige hulp

Volgens het rapport “Onderzoek jongeren 17-23 jaar Gemeente Nijkerk” (van RadarGroep-Amsterdam uit april 2014) is er behoefte aan laagdrempelige hulp. “Jongeren geven zelf aan dat zij laagdrempelige ondersteuning belangrijk vinden en bovendien dat zij, met ondersteuning, zelf keuzes willen maken in de manier waarop zij toewerken naar een volwaardige deelname aan de samenleving of misschien toepasselijker; een gelukkiger leven.”

De Pitstop als inloop

De Pitstop is in eerste instantie een inloophuis. Bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 23 jaar. Ze kunnen zonder afspraak naar binnen lopen wanneer ze een probleem hebben en daarover willen praten. Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom ze niemand hebben om mee te praten. Belangrijk is, dat ze niet alleen met dit probleem blijven rondlopen. Er zijn problemen die te groot worden. Dan is het van belang dat iemand daar advies en steun over kan geven.

De Pitstop als hulpverlener

De Pitstop is een vorm van laagdrempelige multidisciplinaire hulpverlening voor jongeren met complexe hulpvragen. Dit betekent, dat hulpverleners van verschillende instanties naadloos met elkaar samenwerken. Zo kunnen hulpverleningstrajecten op maat geleverd worden. Ze hebben positieverbetering: zowel praktisch als sociaal-emotioneel als doel. Het is de bedoeling dat de mensen achter de Pitstop Nijkerk jonge mensen zijn die met dit concept gewerkt hebben bij de Pitstop in Zeewolde, met als adviseur Jan Geyteman

De Pitstop biedt een groot aantal ondersteunende mogelijkheden aan jongeren, ouders en netwerkpartners..

  • Laagdrempelige inloop.
  • Trainingen agressie regulatie.
  • Weerbaarheid en sociale vaardigheden.
  • Creatieve therapie.
  • Budgetbeheer

Psychologisch onderzoek

De doelgroep van de Pitstop zijn jongeren tussen 12 en 24 jaar. Hun problemen spelen zich af op verschillende leefgebieden (wonen, werken, school enzovoorts). Het belangrijkste kenmerk van de doelgroep is datj hulpvragen niet onder woorden gebracht kunnen worden. Het basisuitgangspunt van Pitstop is, dat goede hulpverlening begint bij een goede diagnose. Pitstop stelt daarom het VERHAAL van de jongere centraal in de behandeling. “Het is niet wat je kunt of hoeveel je hebt, maar wie je bent en hoe leerbaar je durft te zijn.”

Het 3-stappenplan

  • Stap 1: Budo (een psychofysieke training) wordt gebruikt om sociale vaardigheden aan te leren.
  • Stap 2: De tekentafel: onder leiding van een begeleider leren de jongeren het symboliseren van hun gevoelens via verschillende creatieve mogelijkheden.
  • Stap 3: De schrijftafel: taal is heel erg belangrijk, het helpt de jongeren hun verhaal te doen. Het schrijversbureau is het symbool van dit uitgangspunt.

Gemeente achter initiatief

Volgens Van de Bunt staat de gemeente achter het initiatief: “De gemeente ondersteunt dit concept vanuit de kerngroep stop drugs. Wanneer er een locatie is gevonden wordt er samengewerkt met de kerngroep stop drugs en ook de benodigde financiën komen via deze kerngroep. Daarna kan het inloophuis/hulpverlening beginnen en komt de Pitstop op de sociale kaart.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen