Definitief btw-kosten compenseren voor aanleg op- en afritten A28

Foto: nijkerk.nieuws.nl

De Hoge Raad heeft vrijdag 2 december bevestigd dat de gemeente Nijkerk definitief de btw op de aanlegkosten van op- en afritten naar de Rijksweg A28 mag compenseren via het btw-compensatiefonds (BCF).

De Belastingdienst en de rechtbank gingen in eerste instantie niet akkoord met de compensatie via het BCF, maar zowel het Hof als de Hoge Raad oordeelden dat de gemeente Nijkerk dit wel mag doen. Met deze uitspraak is het voor gemeenten en provincies mogelijk dat zij in vergelijkbare gevallen de btw op de aanlegkosten kunnen compenseren via het BCF.

Op- en afritten voor nieuwbouwwijk

De gemeenten Nijkerk en Amersfoort lieten in 2009, voor de ontsluiting van de nieuwbouwwijken Corlaer en Vathorst, op- en afritten realiseren naar de A28. De kosten van de aanleg worden volledig gedragen door beide gemeenten en Amersfoort treedt op als opdrachtgever. De gemeente Amersfoort belast een deel van de kosten met btw door aan de gemeente Nijkerk. Nijkerk wilde deze btw compenseren via het btw-compensatiefonds. De Belastingdienst gaat niet akkoord omdat niet aan de voorwaarden wordt voldaan.

De rechtbank gaf de Belastingdienst gelijk, maar de Hoge Raad bevestigde het oordeel van het Hof dat de gemeente Nijkerk afnemer is van de prestatie. Een gemeente of provincie die gemeenschapsvoorzieningen voor eigen rekening realiseert kan de btw op de kosten compenseren. Ook als het beheer en onderhoud van deze gemeenschapsvoorzieningen bij een andere partij berust, zoals in dit geval het Rijk.

Dit is een bericht van de gemeente

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen