Nijkerk zoekt een nieuwe stadsdichter

Foto:

In 2000 werd de Dichter des Vaderlands benoemd. Op dit moment is Anne Vegter Dichter des Vaderlands.

In Nijkerk is Anita Mensink al drie jaar aan de slag als Stadsdichter in de gemeente. Het wordt, dat zij haar dichterspen aan een ander overdraagt.

Word jij de nieuwe Stadsdichter 2017-2020?

De bibliotheek is op zoek naar een Stadsdichter die van 2017 tot 2020 gedichten schrijft over de gemeente Nijkerk. Hij/zij is bij verschillende gebeurtenissen die binnen de gemeente plaatsvinden aanwezig. Hieronder vallen activiteiten in Nijkerk, in Hoevelaken en in Nijkerkerveen. Zo kan de Stadsdichter gedichten schrijven die hij/ zij voordraagt tijdens huldigingen of openingen. Ook worden gedichten voorgedragen bij officiële gebeurtenissen, die vanuit de Gemeente Nijkerk plaatsvinden. Daarnaast kan de stadsdichter actueel nieuws op een kritische, ludieke en pakkende wijze verwoorden in een gedicht. Dat doet Anita Mensink bijvoorbeeld dagelijks in het Glazen huys Nijkerk.

‘Een gedicht is een instrument waarmee je je blik op de wereld scherp kunt stellen. Het dwingt je tegelijk naar binnen en naar buiten te kijken. Daar heb je wat aan. Lees, lees, lees, poëzie!’(Anne Vegter)

Wat wordt van de kandidaat Stadsdichter gevraagd?

  • Hij/ zij woont in de gemeente Nijkerk.
  • Hij/Zij schrijft gedichten die er toe doen voor de inwoners van de gemeente, bijvoorbeeld over actualiteiten, evenementen, of plaatsen in Nijkerk.
  • Hij/ Zij schrijft gedichten die voor elke inwoner te begrijpen zijn.
  • Hij/ zij is bereid om de functie uit te voeren op vrijwillige basis.
  • Hij /zij is bereid om de functie van Stadsdichter voor 3 jaar (2017-2020) te vervullen.
  • Hij/zij is kan op verschillende momenten het Stadsdichterschap uitdragen.
  • De Stadsdichter is minimaal 18 jaar oud en kan zelfstandig van en naar evenementen waar hij/ zij wordt verwacht.
  • De Stadsdichter maakt zelf publiciteit voor de gedichten die hij/ zij schrijft.

    Wat krijgt de Stadsdichter van Nijkerk ervoor terug:

  • Leuke uitnodigingen en ontmoetingen
  • Voor drie jaar lang een belangrijke rol hebben en een bekende Nijkerker zijn
  • Elk jaar een dichtbundel uitzoeken bij Boekhandel Roodbeen
  • Drie jaar lang gratis lidmaatschap van de Bibliotheek
  • Vlotte ingang in het gemeentehuis

De procedure

Kandidaten kunnen zich aanmelden met maximaal 3 gedichten waarvan 1 in ieder geval over het thema “Bibliotheek Nijkerk viert feest” gaat. De gedichten kunnen tot 6 januari 2017 worden ingezonden. Daarna worden er door een selectiecommissie 3 dichters uitgekozen die op 12 januari bekend worden gemaakt aan het Nijkerkse publiek. Op 25 januari 2017 is er in de Nationale poëzie week een avond waarop de nieuwe Stadsdichter door een onafhankelijke jury wordt benoemd.

Aanmelden kan per post bij de Bibliotheek Nijkerk ter attentie van Tanja van Driel Frieswijkstraat 99, 3861 BK Nijkerk, of via de e-mail [email protected] en bij Boekhandel Roodbeen ter attentie van Marina Lanting, Verlaat 13, 3861 AA Nijkerk, of via de e-mail: [email protected]

Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u contact opnemen met Tanja van Driel in de Bibliotheek via [email protected] of tel: 033-245 00 14

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen