Museum Nijkerk zoekt naamgenoten van Antonius

Foto: Harry Koelewijn

In het pand van Museum Nijkerk stond in de 16e eeuw een mooi houten beeld van Antonius Abt.

Het gebouw stond toen ook bekend als het Sint Antoniushospitaal. Hier kregen pelgrims, armen en zieken verzorging, een maaltijd en een bed. Als verbinding met het verleden siert tegenwoordig een recent beeldje van Antonius Abt de ontvangstbalie van het museum.

De naamdag van Antonius Abt wordt gevierd op 17 januari. Die dag wil het museum vieren met inwoners van Nijkerk die Antonius als (geboorte)naam hebben, of een naam daarvan afgeleid zoals Anton, Don, Ton of Antonia Deze naamdragers zijn dinsdag 17 januari om 16.00 uur van harte welkom in Museum Nijkerk, Venestraat 16. Voorzitter Jan Cozijnsen vertelt het verhaal van de heilige Antonius en de aanwezigen heffen het glas met een feestelijke toast.

Achtergrond

Middeleeuws beeld van de heilige Antonius Abt, gemaakt van eikenhout tussen 1495 en 1504. Collectie Museum Catharijneconvent, Utrecht.

Antonius was een kluizenaar die leefde van 251 tot 356 n. Chr. In de Middeleeuwen werd hij vereerd als beschermheilige tegen melaatsheid, de pest en andere besmettelijke ziekten. Hij heeft een aantal attributen waaraan hij kan worden herkend. Hij had een T-vormige staf of Tau-kruis (Tau is Grieks voor T), een bel en een varken. Het Sint Antoniusvuur was een bekende aandoening uit die tijd men kreeg na het eten van met moederkoorn (Claviceps purpurea) beschimmelde rogge. De ziekte is naar deze heilige vernoemd omdat hij bescherming tegen o.a. deze ziekte zou bieden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen