Platform blijft bij betaald parkeren

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Het Platform Binnenstad Nijkerk wil in gesprek met de indieners van de petitie “gratis parkeren”.

Het Platform is bereid een open discussie te organiseren om het parkeerbeleid opnieuw tegen het licht te houden. De indieners van de petitie zijn, ondanks herhaalde pogingen van het Platform, echter niet op dit aanbod ingegaan.

Samenhang

Hiltjo Graafland, namens de regiegroep: “Wij begrijpen de zorgen van ondernemers heel goed en willen daar graag verder over in gesprek. Breed draagvlak is immers de kracht van ons Platform! Wat wij echter wel essentieel vinden is dat we betaald parkeren niet geïsoleerd zien. Het maakt namelijk deel uit van een samenhangend Verkeersplan en de Visie “Aantrekkelijk Nijkerk”.

Wijzigingen in betaald parkeren hebben grote gevolgen voor andere onderdelen van het Verkeersplan.

Kosten

Ook moet gekeken worden naar de kosten. We willen samen met de indieners van de petitie onderzoeken welke aanpassingen in het parkeerbeleid mogelijk zijn. Alleen een geïsoleerde beslissing om betaald parkeren af te schaffen, brengt het succes van ontwikkelingsplannen voor onze binnenstad in gevaar.”

Het Verkeersplan is gemaakt door een werkgroep waarin binnenstad-ondernemers zijn vertegenwoordigd en is uitgebreid besproken met inwoners en ondernemers in de binnenstad. Het plan is ook aangepast om aan wensen van ondernemers tegemoet te komen. Wat betreft parkeren zijn er shop & go plekken gekomen en gratis parkeren aan de rand van het centrum.
Het Platform vindt vooralsnog echter dat betaald parkeren nodig is om te voorkomen dat er onnodig veel verkeer door het centrum en over de binnenstadsring rijdt. Gratis parkeren geeft bovendien meer vraag naar parkeerplaatsen en dat zijn lang niet altijd bezoekers van winkels. Daar komt bij dat de gemeente in het verleden een aantal onomkeerbare afspraken met ontwikkelaars (bijvoorbeeld het Molenplein) gemaakt heeft. Afschaffen van betaald parkeren zou daarom leiden tot fors extra kosten.

Parkeergarages Havenkom en Kerkplein

Inmiddels is door het Platform en de gemeente een studie uitgewerkt voor het gebied Havenkom-Kerkplein, waarbij twee nieuwe parkeergarages en aanpassingen van de openbare ruimte zijn opgenomen. Het college stelt de raad voor deze plannen te ontwikkelen en geld voor investeringen in de openbare ruimte vrij te maken. Daarmee zal de gemeente substantieel bijdragen aan de verbetering van het centrum van Nijkerk, inclusief Kerkplein en de Havenkom.

Meer ontwikkelingen

Dit alles kan ook niet los worden gezien van de verdere ontwikkelingen, zoals het oprichten van een BIZ, citymarketing, het ondersteunen van binnenstad-ondernemers (stimuleringsfonds, plan aantrekkelijk Nijkerk) en de aanpassing van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan. Al deze initiatieven samen moeten zorgen voor een aantrekkelijke en levendige binnenstad in Nijkerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen