NVC h1 weer sterkste in vijfsetter

LELYSTAD – Na een matige eerste seizoenshelft, is NVC deze tweede helft de weg omhoog ingeslagen en doet goed mee in de middenmoot.

Tegenstander Volta, eveneens een middenmoter, werd in het vorige onderlinge treffen met 3-2 verslagen. Koning vijfsetter NVC was vrijdagavond ook met 3-2 te sterk voor de Lelystedelingen (25-18, 23-25, 25-21, 25-18, 15-17).

De heren uit Nijkerk waren vastberaden om de kansen die er in deze wedstrijd lagen ten volste te benutten. Met volle mankracht, plus versterking van extra spelverdeler Paul Lups, betraden de Nijkerkers de gifgroene zaal de Rietlanden. Maar het Nijkerkse blauw was toch wel de kleur die de avond domineerde, met maar liefst vier NVC-teams die in Lelystad mochten spelen. Onder luide aanmoediging van het NVC-publiek ging de wedstrijd van start.

NVC begon de eerste set sterk en pakte al direct een aantal punten voorsprong. De service van NVC, die later een belangrijk wapen bleek, maakte het verschil. Volta had moeite in de passing, wat de Lelystadse spelverdeler ertoe dwong om voorspelbare keuzes te maken. Hier maakte NVC gebruik van door het tempo op te voeren en voor goede aanvalsspreiding te zorgen. Via scores van Ruben Paul Drost en een snoeiharde aanval van Gerrit Oosterhoff, liep NVC uit naar een 0-1 voorsprong in sets.

In set twee bleef NVC de servicedruk hoog houden. Het shirt met afwijkende kleur van de libero werkte als een rode lap voor de Nijkerkse serveerders. Hoewel Volta nog steeds moeite in de pass had, kwam NVC ook bij vlagen onder druk te staan door de service van Volta. Dit zorgde ervoor dat de ongeforceerde foutenlast bij NVC omhoog ging, waardoor Volta weer op gelijke hoogte kwam te staan. NVC was op tijd weer scherp en wist nog net setwinst veilig te stellen.

Door matig volleybal hielp NVC zijn tegenstander in het spel. Het was nu Volta dat met sterk serveren en tactisch aanvallen de voorsprong kreeg. Ondanks hard werken, met name in de verdediging, wist NVC niet te voorkomen dat de derde set naar de thuisploeg ging.

De heren uit Nijkerk lieten zich niet uit het veld slaan. Het eerste punt was voor de Nijkerkers, door een aanval van Jeroen Groeneveld via het Lelystadse blok. Helaas moest hij hierna direct geblesseerd het veld verlaten, met Ruben Paul Drost als zijn vervanger. Het team stelde orde op zaken maar hield vooral moeite in de passing, waardoor de sterke middenaanval van NVC, met Mark van den Poll en Wouter van Wuijckhuijse, niet meer benut kon worden. Volta wist hierdoor een vijfde set af te dwingen.

In deze vijfde set was het stuivertje wisselen. De side-out werd over en weer gescoord. NVC liep iets uit met een sterke service, Volta kwam weer op gelijke hoogte met eveneens een sterke service. In de slotfase van de set slopen er slordige fouten in aan Nijkerkse kant, waardoor Lelystad op matchpoint kwam. Deze werd weggewerkt, door hard werken in het achterveld van libero Harold Aalbers en Gerrit Oosterhoff. NVC kwam op 14-15 zelf op matchpoint, maar benutte deze niet. Op 15-16 gebeurde dit wel, waardoor NVC zich wederom winnaar mocht noemen van een vijfsetter.

De mannen hebben nu een week vrij, waarna zij op vrijdagavond 24 maart op bezoek gaan bij ABS in Bathmen. Hopelijk hebben zij dan minder dan 5 sets nodig om de winst binnen te slepen!