Telstar pakt peperdure punten

Er stond voor Telstar 1 opnieuw een finale op het programma, afgelopen zaterdag in Hoevelaken. Rode lantaarndrager Sporting Trigon uit Leiden kwam op bezoek en de verliezer van dit duel zou na afloop de laatste plaats (met directe degradatie tot gevolg) innemen. En met drie wedstrijden voor het einde van de competitie is dat geen prettige gedachte.

Als de Hoevelakense korfbalvereniging één les kan leren van het korfbal in de overgangsklasse dan is het wel dat je moet winnen van je concurrenten in de strijd tegen degradatie. De overige punten zijn slechts een bonus. In de eerste helft van het veldseizoen won Telstar van kampioenskandidaten Die Haghe en Tjoba, waarop vervolgens de week erna werd verloren van degradatiekandidaten IJsselvogels en Sporting Trigon. Tegen het einde van de competitie blijken dit erg dure verliespunten te zijn. Telstar heeft dus wat recht te zetten tegen juist deze tegenstanders. Van IJsselvogels werd drie weken terug gewonnen, zaterdag moest Sporting Trigon er aan geloven. De gasten uit Leiden keerden gedesillusioneerd huiswaarts: Telstar won verdiend (14-11).
Doordrongen van de belangen startte Telstar het duel wat zich vertaalde zich naar veel gewonnen duels. Met name in verdedigend opzicht, aanvallend liep het nog niet zo soepel. Toch pakten de Hoevelakers een voorsprong en bleef dit nagenoeg de hele eerste helft intact. Tekenend voor het spel van Sporting Trigon was de time-out die al vroeg in de wedstrijd werd aangevraagd. De coach van de Leidenaren was meer bezig met een peptalk dan met een tactisch plan. Dit hielp weliswaar even doordat de gasten op gelijke hoogte kwamen (5-5), maar Telstar pakte nog voor de rust opnieuw een voorsprong (7-5).
De tweede helft vertoonde min of meer hetzelfde beeld. Slechts één moment maakten coach en publiek zich zorgen om het verloop van de score, toen Sporting Trigon voor de laatste keer langszij kwam (8-8). Maar met het inbrengen van Anke Hopman vervloog het laatste sprankje hoop wat Sporting Trigon koesterde. Zij scoorde zelf en stelde een medespeler in staat om de wedstrijd te beslissen. Uiteindelijk deelde Telstar drie minuten voor het einde van de wedstrijd de genadeklap uit via Esther Vermeij (14-10).
Met dit resultaat zet Telstar een belangrijke stap richting handhaving maar zeker is dit nog niet. In een knotsgekke poule staan liefst vijf ploegen in de gevarenzone, al heeft Telstar goede papieren.