Goede prestaties op het Gewestelijk Kampioenschap Marathon

Foto: rechtenvrij

DEVENTER – De jeugd van de Schaats- en skeelervereniging Nijkerk heeft topprestaties geleverd op het Gelders Kampioenschap Marathonschaatsen op 22 december jl.

In Deventer stonden zowel schaatsers uit Gelderland als Overijssel aan de start, omdat het Gewestelijk Kampioenschap van Gelderland samen met die van Overijssel wordt verreden. De jeugdleden van de SSVN behaalden vele podiumplaatsen en zelfs enkele startbewijzen voor het NK Jeugdmarathon. Het NK zal op 6 februari 2016 in Groningen plaatsvinden.

Aan het Gewestelijk Kampioenschap ging een zwaar trainingskamp vooraf. Twee dagen werd hard getraind op het ijs in Enschede en werd specifiek op het onderdeel marathon getraind. Twee ervaren marathonrijders van de club, Eline van den Pol en Jarno Vis, kwamen een gasttraining geven om nog wat tips en tricks met de jeugdrijders te delen. En dit heeft zijn vruchten afgeworpen, want er werd in Deventer ontzettend sterk gereden in dit meer tactische onderdeel van de schaatssport.

De eerste SSVN’ers die aan de start verschenen bij het Gewestelijk Kampioenschap waren de Pupillen C. De jongens en meisjes reden samen in een spannende wedstrijd die werd gewonnen door Sofie Bouw, die in de sprint Britt van de Put net voor was. Demi Meinten kon goed bij blijven, maar kwam net te kort voor het podium en werd vierde, gevolgd door Maartje Kamphuis met een zevende plek.

Lièn van Dasselaar werd vierde bij de Pupillen B meisjes, maar werd wel eerste van Gelderland. Hierdoor heeft ze toch een startbewijs voor het NK afgedwongen. Op het Gelders podium werd ze vergezeld door Diede Wallet, die tweede werd. Bij de Pupillen B jongens mocht Matthijs de Feijter het zilver in ontvangst nemen, ondanks dit zijn allereerste marathon was.

Bij de meisjes Pupillen A werden de krachtsverschillen tussen jongens en meisjes duidelijk, maar Nika van Dasselaar kon toch lang bijblijven. Dit sterke optreden resulteerde in een overwinning bij de dames en hiermee een startbewijs voor het NK jeugdmarathon. Jari van Polen kon lang bijblijven, maar moest net voor het einde de sterke Overijsselse jongens laten gaan. Hij was wel de snelste jongen uit Gelderland en daarmee verdiende ook hij een startbewijs voor het NK.

Tot slot stonden bij de Meisjes Junioren C nog Janique Dupain en Aniek Bouwman aan de start. Tussen alle ervaren meiden reden zij hun eerste marathon ooit. Ze bleven de eerste paar ronden knap bij, maar moesten het peloton op volle snelheid laten gaan. Beide meiden hebben de wedstrijd wel uitgereden en hiermee een negende en tiende plaats behaald. Al met al een sterk optreden van de Nijkerkse jeugd.

Bijdrage van Marianne Liefting

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen