ZVV Sparta/Delaak verliest van koploper

Na het teleurstellende gelijkspel tegen Excelsior stond er nu weer een hele wedstrijd op het programma in de topklasse voor de Spartanen.

Bij deze wedstrijd ging het namelijk om de koppositie en bij winst nemen de oranjehemden de koppositie over van Brasil maar bij verlies komen ze gelijk op een achterstand van 5 punten op de koploper. Sparta moest dus uiterst geconcentreerd spelen, in dit onderlinge duel om de koppositie.Resultaat bleef uit.

Van te voren was het besef aanwezig dat dit een hele lastige wedstrijd ging worden omdat Brasil een team is dat je de hele wedstrijd het gevoel geeft dat je alles onder controle hebt maar bij een onoplettend moment gelijk toe kan slaan. De fouten moesten dus minimaal blijven.

Nadat de tactische afspraken in de kleedkamer duidelijk waren gemaakt, werd de warming-up geconcentreerd afgewerkt. De wedstrijd werd door Sparta afgetrapt. Waar verwacht werd dat Brasil diep zou ingraven om op de counter toe te slaan, deden ze juist het tegenovergestelde. Brasil ging over de middenlijn voetballen maar omdat ze de Spartanen niet dicht genoeg op de huid zaten, werd er al meteen een opgelegde kans gecreëerd. Een loopactie van Hugo van Herwijnen aan de flank werd door Sjaak Termaaten op waarde geschat, wat resulteerde in een splijtende pass diagonaal door de verdediging van Brasil. De jonge Spartaan legt de bal met een mooie sliding panklaar voor Steward Yuan die het doel op een paar centimeters mist! De toon was gezet. Vanwege een paar grote kansen die de spartanen net niet goed konden afronden, hoopten ze dat er misschien wel meer inzat vandaag.

Er is van te voren al gezegd, ook achterin moet Sparta scherp zijn voor de tegenaanval. Na een gele kaart voor Sparta kwam de uitploeg met een man meer te staan. Waar Sparta klaar lijkt om de goal 2 minuten vrij te houden, was het na een minuut al gedaan. Het overtal van Brasil betaalde zich uit door het spel snel te verleggen naar de andere kant waarop de aanvaller op de achterlijn de bal net door de benen van Evert van Beek weet te spelen voor de goal langs waar een speler van Brasil de bal onberispelijk hard het goal binnenschiet. Het is dus oppassen geblazen om geen fouten meer te maken want de 0-1 achterstand is een feit.

Sparta wil de wedstrijd naar zijn hand zetten en daarom word er besloten om de uitploeg vol onder druk te zetten. De keeper van Brasil besloot om de bal diep te gooien naar de aanvaller. Deze was ondertussen weggetrokken uit de rug van Krijn Cornelisse, die de bal net niet wist te degraderen tot een intrap. Na de bal goed te hebben gecontroleerd, wist de aanvaller de bal onder de uitstormende goalie Pascal Klarenbeek door te schuiven wat resulteerde in de 0-2 achterstand voor de spartanen. Sparta begon hier door de achterstand heel onrustig te voetballen waar de bezoekers in mee gingen, het werd vervolgens een hele rommelige fase in de wedstrijd.

Toen was daar ineens Termaaten die voor het doel opdook en de trekker over wilde halen. De achterhoede van Brasil heeft geprobeerd dit te voorkomen door zichzelf voor de bal te werpen. Dit leverde voor de bezoekers niet in het gewenste resultaat op maar een strafschop. Dit kwam doordat de bal onder de instormende verdediger op zijn hand terecht kwam. Na het logische protest van de spelers van Brasil en het getreuzel van de keeper mocht Termaaten de bal op de stip leggen in de hoop de aansluitingstreffer te maken. Dit deed hij door de bal snoeihard door het midden binnen te schieten. De keeper was kansloos.

Na wat kansen over en weer nam een speler van Brasil de bal mee en kwam oog in oog te staan met Klarenbeek. Door de lange weg die de kansrijke aanvaller nog te gaan had, kon de goalie zijn goal goed verkleinen door uit zijn doel te komen, waarna hij zich goed kon keren maar niet de juiste richting op kon sturen wat resulteerde in nog een kans maar die wist het talent ook goed te blokken. De rust brak aan met een stand van 1-2.

Er is nog niks aan de hand maar de spartanen zijn er zich van bewust dat er werk aan de winkel is. Ze moeten het het initiatief krijgen van de bezoekers, dit resulteert in een paar aardige kansen maar de verdediging van Brasil wil maar niet wankelen. Iedere keer wisten ze er net weer een voet tussen te krijgen. Als laatste redmiddel hadden ze een uitstekende keeper op de lijn staan. Brasil probeerde vooral zoveel mogelijk het voetbal van Sparta te ontregelen wat veel overtredingen opleverde. Waar de aanvoerder in de 1e helft al was gewaarschuwd voor het commentaar op de leidsman kreeg hij de waarschuwing in de 2e helft niet meer en mocht met geel 2 minuten van het veld vertrekken. Sparta wilde al te graag gebruik van maken van de man meer situatie die volgde maar kwam niet verder. Goede schotten van afstand van zowel Sjaak Termaaten als Krijn Cornelisse konden helaas ook weer geblokt worden of gepareerd door de keeper.

De 2 minuten met een man meer had helaas niks opgeleverd waarna Brasil weer verder kon met het volledige team om de spartanen te ontregelen.
Nadat er een speler van Brasil de bal toch nog zijn teamgenoot kon aanspelen en de bal tussen de benen door kon spelen van een Spartaan, rolde de bal het doel in. 1-3 was de stand. Sparta kreeg een nog zwaardere taak op zijn schouders. Achterin het veld bij Brasil werden er geen misstappen meer gemaakt en ze hoopten om de wedstrijd met deze eindstand uit te zitten. Sparta bleef alles geven om hier verandering in te brengen maar na goede reddingen van de keeper was het een haast onmogelijke taak om nog meer druk te geven waardoor de frustaties van de thuisploeg opliepen. Na weer een redding van de keeper op de aanvaller besloot Klarenbeek uit te komen wetende dat hij niet meer terug kon. De bal was verder dan gedacht en er zat niets anders op voor de goalie dan een overtreding te maken. Toen hij dacht dat hij een kaart kreeg, bleef deze uit. Na nog een paar schoten van de Spartanen zat de wedstrijd erop wat resulteerde in de eerste nederlaag voor de promovendus.

Teleurgesteld maar wetende dat ze alles gegeven hadden dropen de Spartanen af.

Na een weekend bijkomen van deze 2e tegenslag wacht er woensdag 2 november de beladen derby tegen plaatsgenoot Walk Inn Boys. De spartanen hebben dan weer de aanmoediging nodig van een ieder dus ze willen jullie van harte welkom heten in sporthal Corlaer om 21:00 uur.