Schaatsinstituut tweede bij NK Neo-senioren

HEERENVEEN – Nieuwjaaarsdag vond het NK Marathon plaats voor Neo-senioren. Dat zijn jongens tot 23 jaar/

De loodzware wedstrijd bij de neo-senioren begon meteen aanvallend. Daan Besteman en Kars Jansman reden weg en kregen gezelschap van Adriaan Jansen. De mannen kregen geen ruimte en werden ingelopen. Het ging hard, het peloton was langgerekt en veel mannen konden al vroeg in de wedstrijd het tempo niet meer volgen.

De volgende uitlooppoging kwam van Niels Overvoorde, Niels Immerzeel en Bjorn Bakker. De voorsprong van de heren werd langzaam groter en ploeggenoten schoten te hulp om de mannen aan een ronde te helpen. Bart Hoolwerf liet dat niet op zich zitten en zette de achtervolging in. Uiteindelijk lukte het Niels Overvoorde om met behulp van zijn ploeggenoten van Groene Hart Sport een ronde te pakken.

Inmiddels was een groep erachter ook onderweg naar een ronde voorsprong waaronder Jesse Vriend (van het Marathon team Schaatsinstituut) en ook zij haalden het. Een groep daar weer achter lukte het ook om een ronde te pakken. Waardoor het ontplofte peloton weer bij elkaar kwam. Ruud Slagter(ook van het Marathon team Schaatsinstituut)  ging er na 81 ronden af na goed werk te hebben verricht voor Vriend.

Nadat er wat mannen moesten afhaken wegens valpartijen of krampen het moordende tempo,bleef er een groep van twaalf mannen over met een voorsprong op het peloton, te weten: Niels Overvoorde, Adriaan Jansen, Joeri Klous, Remon Vos, Luuc Bugter, Jesse Vriend, Bart Hoolwerf, Jeroen Janissen, Kars Jansman, Hendrik Poelstra, Danny Stam en Casper de Gier.

Het peloton kreeg de bel op elf en Tom den Heijer won de sprint van het peloton. Met nog twaalf man in koers, reed Jesse Vriend meteen weg, met Danny Stam achter zich aan. Niels Overvoorde waagde ook de sprong en reed er naartoe, voorbij Stam, en sloot achter Jesse Vriend aan. Vriend reed erg sterk en bleef op kop.In de laatste ronde reed Overvoorde Vriend voorbij en won de wedstrijd. Jesse Vriend eindigde als 2e. Danny Stam behield zijn voorsprong ook en kwam als 3e over de streep.

De wedstrijd ging over 100 ronden (40 km). Oostervoorde had er 00:53:30 uur voor noddig, goed voor een gemiddelde van 44,9km/h.

Marathon schaatsinstituut

Het Marathon team Schaatsinstituut uit Nijkerkerveen bestaat uit vier rijders, waaronder Jesse Vriend uit Hoogkarspel en Ruud Slagter uit Lutjebroek. Zij worden begeleid door Coach Teun Rozendaal, verzorgster Evelien Korlaar en de man achter het schaatsinstituut Jan Hamers. Sponsors zijn Woudenberg auto’s en Bast de plantgigant stonden Nieuwjaarsdag aan de ijsbaan Thialf in Heerenveen. Daar vond namelijk het NK Marathon plaats voor Neo-senioren dat zijn jongens tot 23 jaar, van het team startte Jesse Vriend uit Hoogkarspel en Ruud Slagter uit Lutjebroek.