Terugblik op koude Weissensee

Foto: Monique Smets

De afgelopen 2 weken zijn diverse schaatsers van de Schaats en Skeelervereniging Nijkerk afgereisd naar de Oostenrijkse Weissensee om daar de Alternatieve Elfstedentocht te kunnen schaatsen. Onder de rijders waren toerrijders, maar ook wedstrijdrijders.

De eerste week was de temperatuur erg koud. Het ijs was goed en er kom zelfs een stukje het grote meer op gereden worden. Marco van Buiten volbracht de 200 op dinsdag 24 januari. Evert van Uffelen deed dit op vrijdag in een snelle tijd van 8 uur en 18 minuten. Ineke en Wubbo Scholten reden deze dag ook de volledige afstand.

Op zaterdag 27 januari werd het Open NK voor de wedstrijdrijders gereden. Laura van Ramshorst reed namens de CENNED ploeg een zeer verdienstelijke wedstrijd en finishte als 31e. Eline van den Pol van Leontienhuis reed de wedstrijd eveneens uit in het peloton en finishte als 54e.

Zware tocht

Op dinsdag 31 januari stond de grootste groep van de SSVN aan de start. Het zou een zware tocht worden, want er werd helemaal naar het uiterste puntje van het meer gereden. De Dolomietenblick. In de loop van de dag zou de temperatuur gaan oplopen en de dooi intreden. Garantie voor een zware tocht. Toch liet Henri van Ramshorst zich er niet van weerhouden om de laatste 65 kilometer in zijn eentje vooruit te rijden en als eerste te finishen na 7 uur en 8 minuten met een gemiddelde snelheid van 28 km per uur. Een enorme prestatie op dit ijs. Ook Hein van den Pol, Jarno van de Vis, Evert van Uffelen, Henk van den Pol, Dirk van de Bunt en Jan van Dasselaar reden de tocht uit.

Geralde van de Bunt finishte als enige Nijkerkse na 200 km in een tijd van 10 uur en 50 minuten. Ook Ivonne Kok, Peter Schoonebeek, Ivonne Kok en Jennie Benjamins reden deze week hun kilometers op het Oostenrijkse ijs en verlegden hun grenzen.

Op woensdag reden line van den Pol en Laura van Ramshorst de wedstrijd over 200 km. Er waren veel valpartijen op het slechte ijs en dat deed Van den Pol besluiten om na 100 km af te stappen. Van Ramshorst kon nog een belangrijke taak vervullen voor haar ploeg en moest na 175 km het ijs verlaten. Haar werk voor de ploeg werd beloond. Haar ploeggenoot werd 3e in de eindsprint.

Op vrijdag was het ijs inmiddels zo slecht dat veel rijders na een aantal kilometer zijn afgestapt. De wedstrijd voor Eline en Laura werd de volgende dag zelfs afgelast, vanwege de dooi.

bijdrage van Marianne Liefting

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen