Een bevlogen meubelmaker

Weet je wat mijn passie is? Het ontwerpen en maken van een strak meubel van unieke stukken hout. En dan helemaal naar wens van de klant. En nog mooier is het als de klant de boom kent waar ik het meubel van maak. Zo had ik een klant die twee omgewaaide bomen had en waar ze mee naar mij kwam.

Aan het woord is Arjen Kiers, meubelmaker te Nijkerk. Onder de naam The Spirit of Wood maakt hij houten meubelen op maat. Helemaal naar wens van de klant ontwerpt en maakt hij meubelen voor huis en kantoor. Vanaf een enkel bijzettafeltje t/m een complete inrichting.
Eerst heb ik de bomen, een Appel en een Libanon Ceder, laten zagen tot planken en vervolgens het hout laten drogen. En daarna kwam ze met ideeën en die heb ik verder uitgewerkt. En dan meubels maken, elk jaar een paar. Ik weet nog de eerste keer dat ik meubels kwam brengen, zo positief verrast ze waren. Ze kenden de bomen goed, maar het hout niet. De Appel met zijn 2 kleuren en de Ceder met zijn lijnen tekening en zijn sterke parfum geur. Het eerste meubel was een kastje. Dat was 8 jaar geleden en kort geleden heb ik het laatste gemaakt. Dat was een kruk en nu is het hout op. (wat ze trouwens erg jammer vinden) De Libanon Ceder had een stam die zich in tweeën splitste en dat gaf het hout een heel mooie tekening. Uiteindelijk heb ik er bijzettafels van gemaakt met een glazen blad.
 
Het bijzondere van dit project is dat de mensen niet zomaar meubelen van hout hebben, maar van bomen waarmee ze een geschiedenis delen. De Appel was hun favoriete plekje om onder te zitten en de Libanon Ceder was de grote majestueuze boom die altijd groen was.
Natuurlijk heeft niet iedereen flinke bomen in zijn tuin staan en of heeft de tijd om te wachten tot het hout droog is, daarom heb ik een grote voorraad van allemaal verschillende houtsoorten. Ik ben een houtliefhebber en vind het daarom leuk om heel veel soorten te hebben en dus te kunnen aanbieden. Eiken kent iedereen wel, maar Kastanje of bijv. Iepenhout zijn minder bekend en zo nog mooier. Het mooiste vind ik om 2 houtsoorten, en dus kleuren, te verwerken in één meubel, dat doet bijna niemand. Zo heb ik ooit eens een dressoir gemaakt van Iepenhout met panelen van Berk. Die panelen waren verkleurd door een schimmelaantasting. Dan heb je echt iets unieks.
 
Het ontwerp is minstens zo belangrijk. De meeste meubelen die ik ontwerp zijn vrij strak, modern of organisch. En dan evt. met glas steen metaal of andere natuurlijke materialen.  Als je op mijn site kijkt dan kun je een selectie van de verschillende ontwerpen zien die ik in het verleden heb gemaakt.
Wat ik belangrijk vind, is dat de klant van het begin af aan bij het meubel betrokken is. Bij het ontwerp, de juiste maten, de uitvoering, alles. Als ik dan het meubel aan het maken ben nodig ik ze altijd uit om eens te komen kijken. En stuur foto’s van de bouw. Zo wordt het een heel persoonlijk meubel. Mijn naam en logo komen er nog in en dan is het echt af.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen