Contrabassist op de beiaard

Foto:

Het programma van het concert van Delaporte bestaat hoofdzakelijk uit bewerkingen van klassieke composities: een opera-aria van Donizetti, een concert van Rameau, Salut d’amour van Elgar en tot besluit enkele delen uit het 4e vioolconcert van Mozart. Als beiaardwerk staan twee van de zes Ritmische studies van Wim Franken vermeld. 

Gildas Delaporte (1964) kwam in 1988 vanuit zijn geboorteland Frankrijk als contrabassist naar Nederland om beiaard te studeren.  Hij werd meteen al beiaardier van Geldrop. Later ook van Oudewater en Schijndel.
Inmiddels heeft hij talleze beiaardconcerten in binnen- en buitenland gegeven. Op verschillende internationale concoursen behaalde hij prijzen, zoals de eerste prijs van de eerste Competition à quatre mains in het Franse Douai (1994) en de derde prijs van de prestigieuze Fabiola-wedstrijd in Mechelen (1990). Naast zijn beiaardierschap was hij tot de fusie met het Limburgs Symfonie Orkest contrabassist bij het Brabants Orkest. Daarnaast studeert hij al geruime tijd viool en treedt  hij ook regelmatig als violist op.
Delaporte’s interesse in educatieve programma’s is een belangrijk deel van zijn leven geworden. Om jonge kinderen te stimuleren om zelf muziek te maken, doet hijregelmatig muziekprojecten op basisscholen, waarbij de kinderen zelf de belangrijkste rol spelen.
Tenslotte heeft Gildas Delaporte nog een grote passie: fotografie. Hij werkt analoog, bij voorkeur met een oude camera van zijn opa. Op internet is een aantal van zijn foto’s te zien. Onlangs kwam een boek over het Brabants Orkest uit dat gebaseerd was op zijn opnamen.
Voor het concert van a.s. donderdag 5 september, dat om 20.00 uur begint, worden op de luisterplaats bij het Tabakhuis de stoelen weer klaargezet, zodat belangstellenden rustig en droog kunnen luisteren. Het hele programma is te vinden op NijKV.nl.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen