Dijk

Foto: Bibliotheek Nijkerk/Hoevelaken

Op een koude ochtend in 1961 beginnen twee jongens aan hun eerste baan bij de Dienst van het IJkwezen in Amsterdam.

Na ruim 40 jaar neemt één van hen, Karl Dijk, afscheid van zijn werk. Zijn directe collega, de ik-persoon, moet een toespraak voor zijn afscheidsreceptie schrijven.

Het verhaal is opgebouwd uit flashbacks. In het begin van hun werkzame leven gingen de medewerkers van het IJkwezen nog met hun meetinstrumenten bij de kleine zelfstandigen langs. Uiteindelijk verdwenen veel van deze zaken, er kwamen moderne supermarkten voor in de plaats. Veel was daar voorverpakt te koop, er hoefde bijna niets meer afgewogen te worden. Het beroep van Karl Dijk en de ik-persoon veranderde sterk in de loop van de tijd. Moet je met de veranderingen mee gaan of star vasthouden aan oude principes? Het boek is een zoektocht hiernaar en wie Karl Dijk nu eigenlijk was. Dijk blijft een raadselachtig persoon en ook aan het eind blijf je nog wel met vragen zitten. Waarom komt hij bijvoorbeeld niet op zijn eigen afscheidsreceptie?
Het boek geeft een mooi tijdsbeeld, vooral het begin van de jaren zestig. Is erg prettig om te lezen en laat ook nog wat te raden over.

bijdrage van Joke Webbink, medewerker klantcontacten, Bibliotheek Noord-Veluwe

2016-09-20 dijk

Schrijver: H.M. van den Brink
Titel: Dijk : een vergelijking
Uitgeverij: Augustus Atlas Contact, Amsterdam
Jaar van uitgave: 2016
Aantal pagina’s: 188

Wilt u dit boek ook lenen? U vindt het bij de Bibliotheek gemeente Nijkerk.
Klik hier, dan gaat u naar de catalogus om gratis te reserveren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen