Bibliotheek start Digisterker

Vier docenten van de nieuwe cursus Digisterker v.l.n.r. Marja Lindeman, Ruurd Okkerse, Aartje Burger en projectleider Peter Zwart (afwezig: Aart Markies)
Foto:

De Bibliotheek start met gratis cursussen Digisterker voor mensen die beter de digitale overheidsdiensten willen leren gebruiken.

Het lijkt steeds ingewikkelder te worden: belasting invullen, uitkeringsformulieren, verzekeringen, alles gaat via de computer. Alleen al een DigiD aanvragen kost mensen heel wat hoofdbrekens. Ook mensen die prima een email kunnen versturen of een aankoop doen op het internet, kan het snel boven de pet gaan. Daarvoor is nu in de bibliotheek een nieuwe cursus: ‘Digisterker’.

Steeds meer loketten van overheid en officiële instanties sluiten. Soms is er nog één loket, of zelfs helemaal geen meer. Dat wil zeggen, een loket waar je gewoon naar toe kunt lopen om iets te regelen. Alleen via de computer kun je allerlei zaken regelen die je leven, je inkomen of geldzaken direct raken. ‘Digisterker’ is een cursus voor communiceren met de e-overheid.
Projectleider Peter Zwart van de bibliotheek: “Je bent vaak wel verplicht het via een website te regelen, anders krijg je bijvoorbeeld je uitkering niet. De gemeente Nijkerk wil dan ook graag dat de inwoners digitaal vaardiger worden en stimuleert deze cursussen in de bibliotheek. Voor wie nog totaal niet met een computer kan omgaan is er ‘Klik & tik’, de cursus ‘Digisterker’ is een vervolg hierop.”

Er bestaan al manieren om te helpen met het invullen van formulieren, zoals bij Sigma 1-op-1 gebeurt. “We werken ook samen met Sigma, die naar ons kan doorverwijzen,” vertelt Peter. “Maar tegelijk is er een groot verschil: in de cursus ‘Digisterker’ leren we de cursist om het zélf te kunnen. Niet, zoals wanneer een slimme neef je helpt en zegt ‘laat mij maar even’, maar juist dat mensen echt zelf inzicht krijgen en het voortaan zelf kunnen doen.”

DigiD

“Wij moeten op onze handen zitten, en niet te snel toeschieten om het over te nemen,” vult docent Aartje Burger aan. “Het gaat er om dat de cursisten echt digi-sterker worden. Ze vragen zelf hun DigiD aan, en gaan zelf leren hoe ze bijvoorbeeld op de site van het UWV terecht kunnen. Wij helpen, maar mensen gaan zelf aan de slag. En wat mooi is om te zien: mensen worden er zelfverzekerder van als ze dit kunnen. Ze staan hierdoor sterker in de maatschappij!”

Vier dagdelen

De cursus bestaat uit 4 dagdelen. Deelnemers leren

  • een DigiD aanvragen en gebruiken
  • zoeken en vinden van informatie op de website van de gemeente en andere overheidsorganisaties.
  • inloggen op websites in persoonlijke omgevingen van overheidsdiensten (zoals Mijn toeslagen, Mijn overheid en werk.nl).
  • online regelen: online toeslagen aan te vragen en afspraken te maken met overheidsinstanties

Kosten 10 euro

Deelname aan de cursus Digisterker is gratis en het is niet nodig om lid te zijn van de Bibliotheek. Wel betaalt u voor het werkboek, de kosten daarvan zijn €10,00. Aanschaf van het werkboek is noodzakelijk.De cursus wordt gegeven door gecertificeerde Digisterker docenten in kleine groepjes in zowel de bibliotheek van Hoevelaken als Nijkerk. Ieder dagdeel duurt twee uur. De cursus start op meerdere momenten zowel overdag als ‘s avonds. U kunt zich nu al aanmelden. Zodra er voldoende deelnemers zijn, krijgt u bericht over de cursusplaats en datum.

Aanmelden kan telefonisch: 033 – 2450014 of via de website van de bibliotheek.

Reacties